Zioła – opis, pochodzenie i wykorzystanie

Zioła – opis, pochodzenie i wykorzystanie

Zioła – opis, pochodzenie i wykorzystanie

Zioła stosowane są w celach leczniczych od wieków. Na przełomie tych lat wybrano kilka z nich, które odznaczają się wyjątkowo korzystnym wpływem na organizm. Z tego powodu stosuje się je aktualnie w celach terapeutycznych lub jako wspomaganie leczenia farmakologicznego. Poniżej znajdziesz 8 bardzo ciekawych propozycji.

Zioła na ratunek

Pomimo że w aptekach półki wręcz uginają się od ilości leków, to nie zmienia to faktu, że społeczeństwo wciąż korzysta z wszelakich dóbr natury. Doskonałym tego przykładem są zioła lecznicze, które spotkać można na każdym kroku.

Ból brzucha = mięta, stres = melisa. Takich przykładów jest o wiele więcej.  W tym tekście poznasz historię i właściwości 8, często wykorzystywanych ziół. Są nimi:

  • Babka lancetowata 
  • Mięta 
  • Melisa 
  • Tymianek 
  • Macierzanka piaskowa 
  • Jeżówka 
  • Mniszek lekarski 
  • Dziewanna

Babka lancetowata

To roślina ogólnodostępna. Rośnie na łąkach, drogach i w lesie. Często spotkać ją można nawet wyrastającą spomiędzy kostki brukowej. Widać zatem, że babce dużo do rozwoju nie trzeba. Pomimo takich małych wymagań roślina jest bardzo interesująca pod względem właściwości oraz zastosowania.

Babka znana jest nawet wśród najmłodszych, którzy są zgodni, że na stłuczenia i rany najlepszy jest okład z liści tej rośliny. Kwitnie ona w połowie wiosny i rozrasta się do początków jesieni. W składzie rośliny znaleźć można wiele witamin, składników mineralnych i związków aktywnych.

Babka lancetowata – zastosowanie

  • Babka może wspomagać funkcjonowanie układu pokarmowego w nieżycie żołądka; 
  • W przeszłości uznawano babkę za roślinę o działaniu odtruwającym; 
  • Stosowano ją przy stanach zapalnych oczu i gardła; 
  • Nakłady z babki stosowano na rany, oparzenia, obrzęki i ukąszenia owadów.


Mięta

Mięta to roślina, którą zna każdy. Od wieków ból brzucha leczy się naparem z tej rośliny. Warto jednak wspomnieć, że to nie wszystko, co może ona zaoferować.

W tradycyjnej medycynie wschodu i zachodu mięta to podstawa terapii wielu schorzeń. Ze względu na korzystne działanie ekstraktu z mięty stosuje się ją w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, jak i oddechowego.

Mięta – zastosowanie

  • Przynosi ulgę w zespole jelita drażliwego, wzdęciach, niestrawności, nudnościach i wymiotach; 
  • Zmniejsza objawy takie jak kaszel i wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli; 
  • Związki aktywne mięty wykazują działanie przeciwwirusowe, grzybobójcze, owadobójcze i przeciwutleniające; 
  • Przeciwutleniacze mięty mogą mieć pozytywny wpływ w profilaktyce zapobiegania chorobom cywilizacyjnym 

Melisa

Melisa to roślina kojarzona głównie z efektem uspokajającym. Warto jednak wspomnieć, że to dar matki ziemi o uniwersalnym zastosowaniu, czego przykładem jest fakt, iż daje ona miód. Melisa rośnie na terenach całej europy, Azji i Ameryki Północnej.

Melisa lekarska – zastosowanie

  • Stosowana jest w stanach pobudzenia nerwowego, niepokoju oraz bezsenności; 
  • Może być wykorzystana w zaburzeniach rytmu serca; 
  • Olejki eteryczne na bazie melisy wykorzystywane są w aromaterapii; 
  • Olejek z melisy stanowił skuteczny środek zmniejszający objawy demencji; 
  • Melisa działa silnie uspokajająco; 
  • Duże dawki wywołują efekt nasenny. 


Tymianek

Tymianek to roślina zielarska wykorzystywana w kuchni oraz farmakologii. Wielu kucharzy wykorzystuje ją, jako uniwersalny dodatek do dań. Cechuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wynika to z faktu, że w olejku eterycznym obecnych jest wiele związków aktywnych wykazujących również korzystny wpływ na organizm. Wartość odżywcza rośliny zależy od warunków jej przetwarzania i przechowywania.


Tymianek – zastosowanie

  • Tymianek może być stosowany w przypadku zakażeń górnych i dolnych dróg oddechowych; 
  • Olejek ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel; 
  • Tymianek wspomaga trawienie i przeciwdziała niestrawności; 
  • Składniki aktywne rośliny wykazują działanie rozkurczające; 
  • Roślina może być stosowana w celu łagodzenia bólu; 
  • Ze względu na działanie antybakteryjne olejek tymiankowy wykorzystywany jest do produkcji środków higieny jamy ustnej. 


Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa to roślina z rodziny jasnotowatych. Znana również pod nazwą tymianek wąskolistny. Występuje głównie w Europie na terenach niżu.

Macierzanka lubi ciepło i szybko się rozwija. Ze względu na strukturę uważana jest za roślinę ozdobną, a przede wszystkim wykazującą właściwości prozdrowotne. Ziele macierzanki wykorzystywane jest w medycynie naturalnej do oczyszczania organizmu z toksyn, jak i niwelowania dolegliwości układu oddechowego. Wykazuje również działanie rozkurczowe i rozluźniające.


Macierzanka piaskowa – zastosowanie

  • Wykazuje działanie dezynfekujące; 
  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego – poprawia trawienie, działa wiatropędnie i rozluźnia mięśnie układu; 
  • Działa przeciwzapalnie; 
  • Stosowana jest do usprawniania pracy układu nerwowego w przypadku osób przechodzących rekonwalescencję.


Jeżówka

Jeżówka to roślina często wykorzystywana w fitoterapii. Najczęściej służy ona do sporządzania środków stosowanych w dolegliwościach układu oddechowego. Historia tej rośliny jest bardzo ciekawa, ponieważ wywodzi się z prerii Ameryki Północnej, gdzie to plemiona indiańskie stosowały ziele. Szamani wykorzystywali ją do leczenia wszelkich dolegliwości od schorzeń skóry, do chorób wenerycznych.

Od lat 70 ubiegłego stulecia nad jeżówka przeprowadzane są badania, których celem jest określenie jej przydatności w celach leczniczych. Na ten moment najczęściej mówi się o jej korzystnym wpływie wobec działania układu odpornościowego.


Jeżówka – zastosowanie

  • Wspomaga działanie układu immunologicznego; 
  • Składniki jeżówki wykazują działanie immunostymulujące;


Mniszek lekarski

Mniszek lekarski to roślina, którą spotkać można na polskich łąkach, polach i w lasach. Wiele osób utożsamia polski krajobraz z dużą ilością mniszka. Dla osób, które nie kojarzą rośliny, warto wspomnieć, że mniszek znany jest inaczej pod potoczną nazwą „mlecz” lub „dmuchawiec”. To te żółte rośliny, które z biegiem czasu zamieniają się w typowe dmuchawce. Z rośliny pozyskuje się białe mleczko, które zawiera składniki aktywne.
 

Mniszek lekarski–zastosowanie

  • Działanie moczopędne; 
  • Wspomaga organizm w przypadku infekcji dróg moczowych; 
  • Korzeń mniszka wykazuje silne działanie oczyszczające; 
  • Ułatwia wydzielanie żółci; 
  • Usprawnia pracę wątroby; 
  • Usprawnia trawienie poprzez stymulację do produkcji soków trawiennych; 
  • Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe; 
  • Wspomaga gojenie ran i leczenie schorzeń skórnych. 


Dziewanna

Dziewanna to roślina wykazująca kilka właściwości farmakologicznych. Najczęściej stosowana jest w przypadku dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego.

Dziewanna – zastosowanie

  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne; 
  • Zwalcza wirusy; 
  • Ze względu na skład wykazuje silne działanie przeciwzapalne; 
  • Redukuje dolegliwości bólowe; 
  • Składniki dziewanny wykazują działanie hepatoochronne – chronią komórki wątroby; 
  • Wzmacnia działanie układu sercowo-naczyniowego; 
  • Działa wykrztuśnie. 


Podsumowanie

Teraz już znasz 8 podstawowych ziół stosowanych w medycynie naturalnej. Warto je mieć w domu, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy się przydadzą.

Więcej informacji na temat leczniczych ziół znajdziesz na stronie sklepu  https://premiumrosa.pl/. Znajdziesz tam również wiele innych produktów dedykowanych do wspomagania funkcjonowania organizmu. 

Piśmiennictwo

  • 1. Jan OgonowskiAleksandra Kołkowska: Preparaty kosmetyczne na bazie ekstraktu z babki lancetowatej. Towaroznawcze Problemy Jakości2012 | nr 1 | 54—63.
  • Agnieszka Najda: Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Menta x piperita L. Postępy Fitoterapii 4/2017, s. 251-258.
  • Natalia Dobros: Zioła o działaniu uspokajającym i przeciwdepresyjnym. Post Fitoter 2017; 18(3): 215-222.
  • BEATA KRÓL, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ: WPŁYW METODY SUSZENIA NA CECHY SENSORYCZNE ORAZ SKŁAD OLEJKU ETERYCZNEGO TYMIANKU WŁAŚCIWEGO (THYMUS VULGARIS L.). ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 4 (101), 162 – 175.
  • Anna Kędzia, Bożena Dera-Tomaszewska, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Andrzej W. Kędzia, Barbara Kochańska, Alina Gębska: Aktywność olejku tymiankowego (Oleum Thymi) wobec bakterii tlenowych. Postępy Fitoterapii 2/2012.
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierzanka_piaskowa
  • Ewa Skopińska-Różewska, Janusz Bany, Ewa Sommer, Danuta Zdanowska, Małgorzata Filewska, Henryk Skurzak: Działanie biologiczne wodnego ekstraktu ziela jeżówki purpurowej (preparat Echinerba). PANACEA kwiecień 2004.
  • Sabina Lachowicz, Jan Oszmiański: Mniszek lekarski – źródło substancji prozdrowotnych. Przemysł Fermentacyjny i  Owocowo-Warzywny  9/2017.
  • Monika Zielińska-Pisklak, Łukasz Szeleszczuk , Katarzyna Wilczek: Dziewanna – starosłowiańska bogini wiosny. FARMAKOTERAPIA. VOL 23 NR 3’13 (263).

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »