Czym są soki NFC, opis właściwości

Czym są soki NFC, opis właściwości

Czym są soki NFC, opis właściwości

Sok to źrodło witamin i minerałów. Tym bardziej, jeśli mowa o sokach NFC. Są to wyroby godne uwagi ze względu na sposób wytwarzania. Uzyskuje się je poprzez bezpośrednie wyciśnięcie surowych owoców. Nie dodaje się do nich żadnych dodatków, przez co uznać je można za wyjątkowo korzystne dla organizmu. Sprawdź, czym są soki oraz dlaczego warto je spożywać?

Czym są soki NFC?

Soki NFC to produkty w 100% wyprodukowane z surowych owoców lub warzyw. W praktyce oznacza to, że nie są one robione z koncentratu („NFC-Not From Concentrate”).

To bardzo istotna informacja, ponieważ w takim przypadku są one wolne od dodatków do żywności. W czasie produkcji nie dodaje się do wyrobu konserwantów, cukru oraz wody.

Ze względu na to, że produkty przechodzącą najczęściej tylko przez proces pasteryzacji to z reguły szybko ulegają utlenieniu i się psują. Aby temu zapobiec najczęściej soki NFC dostępne są w opakowania próżniowych z tzw. kranikiem do ich nalewania.

Sok NFC można oczywiście wyprodukować samemu. Wystarczy włączyć sokowirówkę wrzucić do niej wybrane owoce oraz warzywa i pozyskać pyszny, jak i w pełni naturalny sok.


Soki NFC – zalety

Nieprzypadkowo w podstawie piramidy żywienia zaproponowanej przez Insytut Żywności i Żywienia znajdują się owoce i warzywa. Są one źródłem witamin, minerałów, błonnika i wody. Światowa organizacja zdrowia również zaleca spożywanie nawet do 700 gramów owoców i warzyw na dobę, z czego 1/3 powinny być owoce.

Aktualnie wiadomo również, że szklanka soku może stanowić 1/5 zalecanych porcji owoców i warzyw na dobę. Ważne jest jednak, aby wybierać dobrej jakości sok. A takim zdecydowanie jest NFC.

Właściwości soków NFC:

  • W składzie soków owocowych nie mogą znaleźć się żadne dodatki (konserwanty, barwniki, słodziki, aromaty, przeciery, żele oraz substancje poprawiające teksturę);
     
  • Do soków NFC z warzyw (oprócz tego z pomidorów) można dodać cukier, sól, zioła i przyprawy, jednakże wszystkie dodatki muszą być wypisane na etykiecie. Z tego powodu zaczęto kwestionować termin Sok 100%.
     
  • Soki nie z koncentratu w odróżnieniu od konwencjonalnych soków 100% dostępnych w sklepach często zawierają miąższ. Jak można się domyślić to właśnie w nim zawarte jest najwięcej składników odżywczych, a w tym błonnika i flawonoidów.
     
  • Soki NFC wprowadzone do obrotu przechodzą przez proces pasteryzacji, która wydłuża ich przydatność do nawet 30 dni od otwarcie opakowania. Można również spotkać soki NFC jednodniowe, które pasteryzacji nie przeszły. Takie są najbogatsze w składniki odżywcze.
     


Czy faktycznie warto je spożywać?

Zdecydowanie tak, ponieważ ze względu na skład uznać je można za korzystne dla organizmu.

  • Najważniejszą zaletą soków NFC jest ich bogaty skład. W porównaniu do soków z koncentratu są one bogatsze w witaminy i minerały.
     
  • Spożycie jednej szklanki soków NFC jest w stanie zaopatrzyć organizm w niezbędną do codziennego funkcjonowania ilość niektórych minerałów i witamin.
     
  • Soki z miąższem zawierają błonnik niezbędny do prawidłowej pracy jelit, co ma przełożenie na wyższą odporność organizmu i lepszą pracę jelit.
     
  • Soki produkowane bezpośrednio z surowych owoców zawierają w składzie polifenole, czyli związki roślinne wykazujące prozdrowotny wpływ na organizm.

 

Popularność soków rośnie. Z czego to wynika?

Na całym świecie zauważono trend coraz większego spożycia soków NFC. Ze względu na właściwości, jak i smak wybierane są one coraz chętnie, czego przykładem może być fakt, iż w Japonii oraz USA, aż 80% soków dostępnych na rynku to właśnie NFC.

W roku 2015 w Polsce wartość sprzedaży detalicznej soków wyniosła 6 mld zł. To druga pod względem ilości kategoria napojów, która sprzedawała się tak dobrze. Szacuje się, że w tym roku wartość ta osiągnie poziom 6,4 mld zł, co oznacza, że zainteresowanie sokami sukcesywnie rośnie.


Jak wybrać dobry sok NFC?

O ile na półkach sklepowych znaleźć ich można wiele, to nie łatwo jest wybrać ten najlepszy. Należałoby bowiem wziąć pod uwagę wiele elementów mających na to wpływ.

  • Najważniejsze jest jednak to, aby wybrać produkt jak najmniej przetworzony. Napoje owocowe są najgorszym wyborem z spośród wyrobów, które „udają” soki. Soki z koncentratu pomimo że zawierają owoce to często w większości to woda, co oznacza niską zawartość składników odżywczych. Liderem są oczywiście soki NFC, które zawierają najwyższą pulę składników odżywczych bliską temu jaką dostarczyć można do organizmu poprzez zjedzenie surowego owocu lub warzywa.
     
  • Soki z miąższem są bogatsze od tych klarownych, zatem jeśli komuś zależy na najwyższej wartości dietetycznej produktu to właśnie te warto wybierać.
     
  • Soki jednodniowe nie uległy procesowi pasteryzacji zatem to one zawierają najwyższą zawartość składników odżywczych w porównaniu do soków z dłuższym terminem przydatności.
     

Podsumowanie

Soki NFC to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które chcą wprowadzić owoce do jadłospisu. Jeśli spożywać sok to właśnie taki. Wybierając ten z miąższem, a najlepiej produkowany samodzielnie dostarcza się do organizmu wielu istotnych składników odżywczych.

Jeśli jednak nie ma się czasu na produkcje soku, co wiąże się również zakupem sokowirówki i jej myciem to warto wybrać te od sprawdzonego producenta. Takiego znaleźć można tutaj.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »