O owocach

Odkryjnaszego bloga!

  1. Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

  2. Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

  3. Doceńmy polskie owoce

    Doceńmy polskie owoce

    Kto z nas nie lubi owoców? Są pyszne, orzeźwiające, a dodatkowo są wypakowane po brzegi witaminami, minerałami i dobrymi dla naszego zdrowia związkami. Każdy wie, że najlepiej owoce smakują, gdy są świeżo zebrane. Są wtedy najbardziej słodkie, soczyste i zawierają najwięcej witamin. W Polsce popularnymi owocami są jabłka, truskawki, maliny, gruszki, śliwki, wiśnie i czereśnie. Jednak wraz ze zmianą klimatu coraz częściej uprawiane są inne, bardziej egzotyczne owoce. Aby korzystać w pełni z dobroczynnych właściwości owoców, warto wiedzieć, kiedy przypada sezon na poszczególne owoce. 

  4. Najpopularniejsze polskie owocowe jagodowe – czy są najzdrowsze?

    Najpopularniejsze polskie owocowe jagodowe – czy są najzdrowsze?

    Owoce jagodowe – przykłady. Jakie warto wybierać?

    Aktualnie zauważyć można coraz większą świadomość konsumentów na temat żywności.