Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Delikatne pączki z konfiturą z płatków róż
Delikatne pączki z konfiturą z płatków róż
Karnawał i ostatki to bezapelacyjne święto pączków. Chętnie byśmy smażyli je częściej, ale czasochłonność nas zniechęca.
Przepis, który proponujemy jest dość łatwy w realizacji, trzeba jednak zarezerwować około 2 godzin. Warto, bo pączki są niezwykle delikatne i bardzo aromatyczne – dzięki konfiturze z płatków róż. Pączki domowe naprawdę różnią się od kupionych w cukierni – ostrzegamy, raz wypróbujecie ten przepis i nie będzie w stanie powstrzymać się od smażenia.
Składniki:
- Konfitura z płatków róż Nasze domowe
- 700 g mąki
- 30 g drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 60 g masła
- Skórka z całej cytryny
- 250 ml mleka
- Łyżka śmietany 30%
- Szczypta soli
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy 15 g
- Do smażenia: 2 kostki smalcu i 300 ml oleju słonecznikowego
Do sporej miski wsypujemy 600 g mąki, cukier, sól i drożdże – dokładnie mieszamy, dbając o to by drożdże połączyły się z resztą składników. W niedużym rondelku podgrzewamy lekko mleko. Do miski z pozostałymi składnikami wlewamy mleko, jajka, ekstrakt z wanilii oraz dodajemy skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto mieszamy – bez dokładnego wyrabiania – powinno mieć ono lekką konsystencję. Dzięki temu pączki będą bardzo delikatne, a dodatkowo zaoszczędzimy sporo pracy. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny – do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypując pozostałą mąką – lekko wyrabiamy i dzielimy na dość równe porcje – z podanych składników powinno być ich 15.
Każdą część, formujemy w okrągły placek, średnicy około 6 cm. Żeby placek nie kleił się do ręki warto posypać ręce mąką. Na środek nakładamy małą łyżeczkę Konfitury z płatków róż i bardzo dokładnie sklejamy. Pączki odkładamy na deskę oprószoną mąką.
Pączki zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Pączki smażymy w płaskim garnku, w temperaturze około 175 stopni. Pączki powinny się smażyć, aż do uzyskania intensywnego, złotego koloru – czy na pewno są dobrze usmażone można sprawdzić patyczkiem, jak każde ciasto. Pączki podajemy posypane cukrem pudrem.