Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Jagodowy sernik z białą czekoladą – nasz pomysł na „Dzień bez diety"!
Jagodowy sernik z białą czekoladą – nasz pomysł na „Dzień bez diety"!
6 maja – Międzynarodowy Dzień Bez Diety!
Z roku na rok przykładamy coraz większą wagę do zrównoważonego odżywiania, staramy się prowadzić zdrowy styl życia. Liczenie kalorii, sport, zdrowy sen – każdy wie, jak ważne są dla zachowania dobrego samopoczucia. Sprawianie sobie przyjemności jest również niezwykle istotnie – jeśli chodzi o przyjemności kulinarne – róbmy to z głową.
Wybierzmy kilka dni w roku – jak np. dzień bez diety, urodziny czy święta i wtedy naprawdę zaszalejmy. Ciasta, ciasteczka, torty, kremy, bita śmietana, lukry – wszystko to, ale z umiarem pozwoli nam na prawdziwe delektowanie się, jeśli nie będzie codziennością!
Z okazji Dnia Bez Diety prezentujemy Wam wyjątkowy przepis na sernik. Nasza Domowa Konfitura z jagód to „wisienka na torcie” tego przepisu.
Składniki
- 250 g kruchych ciasteczek (najlepiej z dużą zawartością masła)
- 50 g masła
- 800 g sera białego mielonego
- 300 g białej czekolady
- 50 g cukru pudru
- 400 ml słodkiej śmietanki 30 %
Esencja waniliowa
- 50 g prażonych płatków z migdałów
- Konfitura z jagód Nasze Domowe
Przygotowanie sernika zaczynamy od upieczenia kruchego spodu. Do niedużej miski wsypujemy 250 g kruchych ciastek i bardzo drobno je kruszymy. Następnie dodajemy 50 g rozpuszczonego masła i wszystko dokładnie łączymy. Masę przekładamy do nasmarowanej masłem tortownicy i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Wystygnięty spód smarujemy Konfiturą z jagód – wykorzystujemy ¾ słoika – pozostałą część zużyjemy do dekoracji.
W dużej misce umieszczamy ser biały i za pomocą miksera dokładnie ucieramy masę stopniowo dodając cukier. Następnie rozpuszczamy połamaną białą czekoladę – można to zrobić w niedużym rondlu teflonowym. W oddzielnym naczyniu bardzo dokładnie ubijamy śmietankę – najlepiej zimną.
Do utartego sera dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie bardzo powoli wlewamy wystygniętą, ale jeszcze płynną, białą czekoladę – stale miksując na najwolniejszych obrotach.
Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo bitą śmietanę delikatnie mieszając szpatułką. Po dodaniu śmietany całość miksujemy 10 – 15 sekund, a następnie przekładamy masę na wcześniej przygotowany spód.
Sernik potrzebuje solidnego schłodzenia – najlepiej aby na noc został w lodówce. Minimalny czas tężenia to 6-8 godzin.
Sernik dekorujemy Konfiturą z jagód Nasze Domowe oraz prażonymi płatkami z migdałów.
Wyjątkowego Dnia Bez Diety, życzy Wam Zespół Premium Rosa!
– namawiamy Was do korzystania z jej dobrodziejstw na co dzień. Jest to wspaniała, lekko kwaskowa konfitura, sporządzona z 50 g owoców na 100 g produktu. Oczywiście jak wszystkie nasze produkty jest wolna od konserwantów czy sztucznych barwników.