Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Kolory jesieni zaklęte w herbatach
Kolory jesieni zaklęte w herbatach
Pierwsze jesienne dni za nami. To czas kiedy zaczynamy myśleć o nadchodzącej zmianie w pogodzie, ciepłych swetrach i wieczorach z książką. Pod ulubionym kocykiem przeglądamy czasopisma, rozmyślamy o przyszłych wakacjach, wspominamy słoneczne i ciepłe dni, wracamy do ulubionych lektur…
Pamiętacie słynną historię z sokiem malinowym z „Ani z Zielonego Wzgórza”? – Ania zaprasza Dianę na wykwintne przyjęcie, częstuje ją syropem malinowym, specjalnie przygotowanym na jesień, a ten okazuje się nalewką… Syrop z procentami z pewnością zachwycił Dianę, ale też spowodował zakaz spotykania się ukochaną przyjaciółką.
Na szczęście z Naszymi Domowymi syropami takie przygody Was nie spotkają. Możecie za to sprawić by po południe czy wieczór z książką był słodszy i bardziej kolorowy – dzięki herbatom z syropami:
Czarna herbata z Syropem z Malin:
To najprostsza i najpowszechniejsza wersja herbaty z syropem – parzymy torebkę herbaty w ulubionym kubku i doprawiamy sokiem – na kubek 250 ml dolewamy 2 łyżeczki soku.
Zielona herbata z Syropem z imbiru:
W kubku 300 ml parzymy łyżkę stołową zielonej herbaty, w temperaturze maksymalnie 90 stopni Celsjusza. Herbatę parzymy krótko – po około 5 minutach, kiedy fusy opadną na dno kubka, możemy dolać sok – w zależności od preferencji 1 lub 2 łyżeczki od herbaty.
Zielona herbata z Syropem z Kwiatów Czarnego Bzu:
W kubku 300 ml parzymy około łyżki zielonej herbaty, w temperaturze maksymalnie 90 stopni Celsjusza. Herbatę parzymy krótko – po około 5 minutach kiedy fusy opadną na dno kubka możemy dolać sok – w zależności od preferencji 1 lub 2 łyżeczki od herbaty. Ta herbata najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy odczekać około pół godziny przed podaniem.
Herbata z suszonych owoców z Syropem z Owoców Czarnego Bzu:
Suszony czarny bez najlepiej nadaje się do przygotowania naparu. Na 350 ml wody przygotowanej w garnku, wsypujemy około łyżki owoców czarnego bzu. Wywar gotujemy około 15 minut, bez pokrywki, następnie cedzimy i doprawiamy syropem. Tak przygotowaną herbatę można pić zarówno na ciepło jak i na zimno.