Najpopularniejsze polskie owocowe jagodowe – czy są najzdrowsze?

Najpopularniejsze polskie owocowe jagodowe – czy są najzdrowsze?

Najpopularniejsze polskie owocowe jagodowe – czy są najzdrowsze?

Owoce jagodowe – przykłady. Jakie warto wybierać?
 

Aktualnie zauważyć można coraz większą świadomość konsumentów na temat żywności. Przejawia się to tym, iż:

  • Czytamy etykiety;
     
  • Wybieramy lepsze jakościowo produkty;
     
  • Staramy się trzymać zasad prawidłowego żywienia.
     

Wszystko to można zaliczyć na plus. Jednakże środowisko, w którym żyjemy, nie pozostaje bez wpływu na organizm. Otaczające nas zanieczyszczenia, ciągły stres i używki niszczą organizm. Warto zatem wiedzieć jak przeciwdziałać tym negatywnym zmianom. W tym celu można wykorzystać owoce jagodowe. Jednak nie wszystkie, a te najbogatsze w składniki odżywcze i korzystne dla zdrowia związki aktywne. Doskonałym tego przykładem są:

  • Pyszne maliny;
     
  • Kwaśne jednak bogate w składniki aktywne aronie;
     
  • Dobrze znany i ciekawy czarny bez.


Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że obfitują one w przeciwutleniacze, o których w ostatnim czasie coraz głośniej.
 

Aronia – najzdrowszy owoc jagodowy
 

Aronia to owoc jagodowy uznawany za najbogatsze źródło polifenoli, a w tym antocyjanów. Są to związki przeciwutleniające nadające aronii granatowy kolor. W zestawieniu najbogatszych źródeł tych związków nieprzypadkowo króluje właśnie ten owoc. Średnio aronia zawiera od 2000 do 8000 mg związków aktywnych na 100 gramów produktu. Druga pod tym względem jest dzika różna, która zawiera wyłącznie 850 mg/100 g. Wynika z tego, że aronia to naprawdę bardzo dobre źródło antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki tlenowe.
 

Aronia – właściwości
 

  • Składniki aronii obniżają poziom glukozy we krwi;
     
  • Usprawniają one przyswajanie glukozy, co pośrednio chroni przed  gromadzeniem się tłuszczu w ciele;
     
  • Aronia wykazuje tak silne działanie antyoksydacyjne, że jej przyjmowanie przyczyniło się do hamowania procesu zapalnego trzustki;
     
  • Niektóre doniesienia wskazują, że aronia może być wykorzystana w przyszłości do produkcji leków przeciw nowotworom, ze względu na silne działanie przeciwzapalne [1,2].
     

Jeden z najpopularniejszych polskich owoców – malina
 

Malinę zna każdy. To małe, różowo-czerwone, pyszne owoce jagodowe. Ze względu na słodki smak stanowią podstawę do wyrobu wielu produktów spożywanych, na co dzień. Warto jednak wspomnieć, że poza smakiem malina ma coś więcej do zaoferowania.

W jej składzie znaleźć można resweratrol, kojarzony głównie z winogronem. Odpowiada on za działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki ciała przed starzeniem. Malinę często uznaje się za „źródło młodości”, dlatego stanowi składnik żywności oraz kosmetyków.

Maliny mają bogaty skład, a zarazem są niskokaloryczne. W 100 gramach produktu znaleźć można wyłącznie 33 kcal. Oznacza to, że zjedzenie porcji nawet 0,5 kg na raz dostarczy do ciała ok. 150 kcal, co porównać można z połową pączka lub puszką napoju gazowanego. To idealne rozwiązanie dla osób odchudzających się, ponieważ z powodzeniem taką porcję uznać można za pełnowartościowy posiłek idealny na podwieczorek lub drugie śniadanie.
 

Czarny bez
 

Czarny bez to roślina od lat uznawana za leczniczą. Wynika to nie tylko z bogatego składu, ale i doświadczeń staropolskich medyków. Według nich kora czarnego bzu bardzo skutecznie pobudza układ pokarmowy do pracy. Dlatego zalecano ją do prowokowania wymiotów lub biegunek, co miało na celu pozbycie się toksyn z organizmu. Czarny bez sam w sobie jest bardzo interesujący, jednakże skupmy się na soku, który określany jest przez niektórych dietetyków mianem „superfoods”. Przeczytaj również fakty i mity na temat soków naturalnych ok z czarnego bzu wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jego przyjmowanie zalecane jest w celu wzmocnienia odporności organizmu.
 

Podsumowanie
 

Owoce to nieprzypadkowo podstawa piramidy żywienia. Warto jednak wiedzieć, że owoce w zbyt dużej ilości tuczą, więc należy spożywać je w ograniczonej ilości. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór tych niskokalorycznych i bogatych w składniki aktywne czego przykładem są owoce jagodowe. Teraz już wiesz, że maliny, aronia i czarny bez są warte uwagi. Stosuj je w formie surowej lub jako soki.

1. Banaś A., Korus A.: Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii. Borgis Med. Rodz 2015, 4(18): 179-181.
2. Białek M., Rutkowska J., Hallmann.: Aronia czarnoowocowa jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2012, 6(85), 21-30.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »