Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Nieziemskie jagodzianki
Nieziemskie jagodzianki
Jest to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Następnie do ciepłego masła dodajemy mleko, drożdże oraz jajka. Do miski wsypujemy mąką oraz cukier oraz odrobinę wanilii. Składniki łączymy i wyrabiamy zwykłym blenderem – przystawką do naleśników lub w malakserze.
Ciasto bez problemu można też wyrobić ręcznie, jeśli nie macie pod ręką urządzeń. Ciasto odstawiamy na kilka chwil, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki:
- Słoik konfitur Nasze domowe Jagoda
Składniki na ciasto drożdżowe:
- ½ kg mąki + około 100 g mąki do podsypywania, wyrabiania i ewentualnego uzupełniania.
- 40 g drożdży
- 100 – 120 g cukru pudru
- Wanilia lub ekstrakt waniliowy
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- 150 ml mleka
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- ¼ kostki masła
- Jajko
Kruszonkę można przygotować wcześniej, jest do przepis na dużą porcję, można mrozić nie wykorzystaną część.
W misce wyrabiamy mąką, cukier, masło i jajko na jednolitą masę. Nie przejmujemy się, że ciasto się lekko lepi.
Przygotowanie jagodzianek:
Na stolnicę, lub zwykłą deskę wysypujemy trochę mąki, na którą wykładamy ciasto drożdżowe. Chwilę wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 8 w miarę równych części. Z każdej części przygotowujemy placek średnicy około 10 cm. Na każdy placek wykładamy łyżkę stołową lub mniej konfitury jagodowej. Placki sklejamy, następnie na gotowe jagodzianki odkładamy na blachę – najlepiej piec je na papierze piekarniczym.
Na blachę wchodzi 6 jagodzianek, ponieważ podczas pieczenia ciasto wyrasta. Można piec piętrowo. Jeśli dodamy więcej konfitury – jagodzianki będą uroczo pękały w trakcie pieczenia.
Przygotowane jagodzianki ozdabiamy kruszonką, mogą być to nierówne drobiny ciasta, jeśli używacie kruszonki z lodówki – można zetrzeć na grubej tarce.
Jagodzianki pieczemy 30-35 minut – w zależności od tego jak zrumienione chcemy uzyskać. Dla ozdoby możemy posypać jagodzianki cukrem pudrem. Trzeba to zrobić po wystudzeniu.