Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Racuchy drożdżowe z syropem z pigwowca
Racuchy drożdżowe z syropem z pigwowca
Ameryka Północna ma swoje pancake’i z syropem klonowym – my racuchy drożdżowe.
Naprawdę świetnym dodatkiem do tych popularnych placków może być nasz wspaniały, aromatyczny Syrop z pigwowca Nasze Domowe.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- Szklanka mleka
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3 dkg drożdży
- Łyżka cukru
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Otarta skórka z cytryny
- Olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
Zaczyn:
Zazwyczaj pierwszym etapem przygotowania placków drożdżowych jest przygotowanie zaczynu. Ominięcie tego etapu jest możliwe, ale placki będą mniej wyrośnięte – zachęcamy do poświęcenia na ten etap 20-30 minut.
Do średniej wielkości rondla wlewamy szklankę mleka i wsypujemy 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy drożdże i ponownie dokładnie mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Ciasto:
W dużej misce umieszczamy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz jajko. Dodajemy zaczyn i mieszamy, a na koniec dodajemy ciepłą wodę i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nie wymaga wyrabiania – należy zostawić je do wyrośnięcia na około pół godziny – powinno podwoić objętość.
Smażenie:
Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Możemy sprawdzić, czy racuchy są usmażone w środku za pomocą wykałaczki.
Racuchy podajemy z Syropem z pigwowca i owocami. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Pigwowce w Polsce występują powszechnie, są ozdobą ogrodów na wiosnę w okresie kwitnienia. W zależności od odmiany mogą kwitnąć na biało, różowo a nawet bordowo. Kwaśny smak owoców znakomicie zastępuje cytrynę, z pigwy wytwarza się soki, syropy oraz nalewki.
Nasz Syrop z pigwowca znakomicie nadaje się do herbat, lemoniad czy napojów ziołowych.