Dieta matki karmiącej – o czym warto pamiętać?

Dieta matki karmiącej – o czym warto pamiętać?

Dieta matki karmiącej – o czym warto pamiętać?

Dieta matki karmiącej – o czym warto pamiętać?

Wokół diety kobiet w okresie laktacji, narosło wiele mitów. Jeszcze niedawno, matkom karmiącym doradzano wykluczanie z diety produktów wzdymających, orzechów czy glutenu. W rzeczywistości jednak, zdrowe odżywianie podczas laktacji nie musi wiązać się z wielkimi ograniczeniami. Najważniejsze jest, aby posiłki były zbilansowane i różnorodne, co zapobiega niedoborom substancji odżywczych.

Co powinna jeść kobieta karmiąca?


W diecie karmiącej ważne są dobre źródła białka np. drób. Żeby uniknąć dolegliwości trawiennych, takich jak zgaga lub wzdęcia, lepiej wybierać mięso gotowane lub grillowane, a nie smażone. Warto sięgnąć także po ryby morskie, czyli tuńczyka, makrelę lub dorsza. Tłuste ryby są doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy omega-3 są szczególnie ważne w okresie niemowlęcym, ponieważ odpowiadają za rozwój intelektualny i koordynację ruchową. W pierwszych miesiącach życia, jedynym ich źródłem jest dla dziecka mleko matki. Zdrowych tłuszczów dostarczają również awokado, orzechy, nasiona i dobrej jakości oliwa z oliwek.


W diecie nie powinno zabraknąć też nabiału, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu, np. kefirów, jogurtów naturalnych, mleka, czy białego sera. Są to dobre źródła wapnia i witaminy D, które wspierają prawidłowy rozwój kości u dziecka.   


W przeszłości, uważano że matka karmiąca nie powinna spożywać produktów wzdymających. Badania nie potwierdzają jednak, żeby kapusta lub brokuły zwiększały ryzyko wystąpienia kolki u dziecka. Podczas laktacji można bez ograniczeń spożywać warzywa, które są niezastąpionym źródłem witamin i składników mineralnych. W okresie karmienia, rośnie zapotrzebowanie na żelazo, którego niedobór może prowadzić do niedokrwistości u matki. Doskonałym źródłem tego składnika są zielone warzywa, np. szpinak lub sałata. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało, najlepiej połączyć je z witaminą C, znajdującą się np. w papryce żółtej i czerwonej, brokułach lub brukselce. Zielone warzywa są także źródłem kwasu foliowego, działającego pozytywnie na układ nerwowy dziecka.


Warto jednak wziąć pod uwagę, że w pierwszych tygodniach po porodzie, organizm kobiety wciąż intensywnie się regeneruje. Lepiej więc wybierać produkty lekkostrawne, aby uniknąć problemów trawiennych. W okresie połogu korzystniej jest spożywać białe pieczywo, a dopiero potem włączać chleb typu graham, a w końcu – pełnoziarnisty.


Naturalne produkty pomocne podczas laktacji


Matka karmiąca nie powinna dopuszczać do stanu, w którym odczuwa pragnienie, ponieważ jest to pierwsza oznaka odwodnienia. W okresie laktacji należy spożywać dużą ilość płynów. Powinna być to przede wszystkim woda, ale zielona i czerwona herbata również są bezpieczne dla kobiet karmiących.
W przypadku herbat ziołowych, zawsze trzeba sprawdzać etykietę, aby upewnić się, czy można spożywać je w czasie laktacji. Niektóre rośliny mogą zwiększać intensywność laktacji. Należą do nich:


• Malina,
• Pokrzywa,
• Chmiel zwyczajny,
• Kmin rzymski,
• Niepokalanek pieprzowy,
• Ostropest plamisty,
• Prawoślaz lekarski.


Są dostępne nie tylko w formie herbat, ale też syropów lub soków. Matki karmiące powinny unikać przetworzonej żywności, dlatego najlepszym rozwiązaniem będą soki NFC (z ang. NFC – Not From Concentrate, czyli nie z koncentratu). Są pozyskiwane przez tłoczenie lub wyciskanie z surowych owoców, warzyw i ziół. Soki i syropy można dodawać np. do herbaty, zimnych napojów lub deserów.


Czego unikać w czasie karmienia piersią?


Dieta podczas laktacji nie wymaga od matki wielkich wyrzeczeń. W większości jest oparta na zasadach zdrowego odżywiania. Należy jednak pamiętać, że niektóre substancje są w stanie przenikać w pewnym stopniu do mleka, a organizm dziecka jest znacznie mniej odporny od osoby dorosłej. Zdecydowanie powinno się więc odstawić papierosy i alkohol. Należy też unikać wysoko przetworzonego jedzenia typu fast food.


Kontrowersyjną kwestią jest spożywanie kawy i herbaty. Niektóre kobiety całkowicie wykluczają te napoje z diety, a inne spożywają je bez ograniczeń. Badania potwierdzają, że nadmiar kofeiny lub teiny może pobudzać dziecko. Najlepiej więc ograniczyć się do maksymalnie 200 mg kofeiny dziennie. Dla orientacji, jedna kawa parzona ma ok. 50 mg kofeiny, a kawa z ekspresu – ok. 70 mg. 100 ml czarnej herbaty dostarcza ok. 28 mg kofeiny.


Podczas laktacji, warto kierować się przede wszystkim rozsądkiem. Jest to wyjątkowy czas, w którym kobieta ponosi odpowiedzialność, nie tylko za siebie, ale też dziecko. Należy więc przywiązywać szczególną wagę do jakości i świeżości jedzenia.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »