Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Domowy kisiel malinowy
Domowy kisiel malinowy
Zbliżający się weekend czuć w powietrzu. Liście na drzewach się czerwienią, trawy szumią na wietrze. Czas na kolory w kuchni!
Do listy przyjemności weekendowych dorzucamy wspaniały kisiel malinowy.
Jego przygotowanie jest bardzo proste, a efekt niezwykły – z każdą kolejną łyżeczką przenosimy się do wspomnień o cieple rodzinnego domu, zapachu malin świeżo zerwanych, do naszej strefy relaksu.
Składniki:
- Woda – 1,3 l
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Syrop z malin
W garnku o pojemności 2l gotujemy 1l wody. Dodajemy 200 ml syropu z malin i czekamy, aż ponownie się zagotuje. W tym samym czasie mieszamy mąkę ziemniaczaną z 300 ml wody.
Do delikatnie gotującego się płynu dodajemy roztwór z mąki i intensywnie mieszamy. Po wymieszaniu natychmiast przestajemy gotować. Na koniec dodajemy pozostałe 50 ml syropu i deser jest gotowy.
Warto pamiętać, że gęstość kisielu zależy od ilości skrobi zawartej w mące ziemniaczanej – jeśli wolicie uzyskać mniej gęsty deser wystarczy dodać mniej mąki.
Kisiel wspaniale prezentuje się w zwykłych szklankach, ale możemy podać go bardziej wykwintnie – w czarkach do deserów ozdobiony świeżymi malinami.