Fakty i mity o sokach 100%

Fakty i mity o sokach 100%

Fakty i mity o sokach 100%

Sok 100% to produkt uznawany za bardzo zdrowy. Od lat spotyka się opinie, że jest źródłem witamin i minerałów, co jest dobre dla zdrowia. Z drugiej jednak strony w opinii publicznej pojawia się coraz więcej negatywnych komentarzy na ten temat. Co jest prawdziwe, a co można wrzucić do worka z mitami? Z tego tekstu się tego dowiesz.
 

Sok – czym jest? Jak odróżnić sok od napoju?


„Soki” to bardzo duża grupa produktów spożywczych. Wybierając się do sklepu, każdy konsument staje przed nie lada wyzwaniem. Wynika to z tego, że półki sklepowe wręcz uginają się od różnorodnych rodzajów soków.

Powstaje, więc pytanie. Czy wszystkie produkty z tej kategorii oferowane w sklepach są zdrowe? To pytanie dość ogólne, jednakże można na nie precyzyjnie odpowiedzieć. Wyroby na rynku dzieli się na:

  • Soki 100% naturalne;
     
  • Soki z zagęszczonego soku;
     
  • Napoje owocowe.


Różnica jest taka, że tylko 100% sok faktycznie składa się wyłącznie z miąższu danego owocu. Zagęszczone soki są to wyroby, które powstały poprzez dodanie wody do koncentratu, co oznacza, że zawierają mniej suchej masy niż wyrób naturalny tj. 100%.

Napoje owocowe to najmniej zalecana propozycja przez dietetyków, ponieważ zazwyczaj zawierają ekstrakt z owocu, cukier, dodatki itp. Zawartość owoców w takich wyrobach to niekiedy nawet tylko 2%.


Sok 100% – czy faktycznie są tak zdrowe?

W opinii publicznej wytarło się postrzeganie soku, jako produktu bardzo zdrowego. Czy faktycznie tak jest? I tak i nie. W dietetyce to nie produkt, a jego ilość decyduje o tym, czy spożycie wywoła korzystny, czy wręcz przeciwny wpływ na zdrowie.

Warto jednak wspomnieć, że soki 100% są najlepszą propozycją z wszystkich „płynów” owocowych dostępnych na rynku. Jeśli więc je lubisz, to wybieraj wyłącznie te oryginalne 100% soki.

Z drugiej jednak strony sok to przede wszystkim owoce. Te z reguły są słodkie, co oznacza, że zawierają w składzie cukry. W większości jest to fruktoza, czyli cukier prosty, a ich nadmiar w diecie nie prowadzi do niczego dobrego.

Warto zatem wysnuć wniosek, że pomimo iż soki są źródłem witamin, wody i minerałów to są jednocześnie bogate w cukry, które w nadmiarze są zdecydowanie niekorzystne dla zdrowia.


Fakty i mity o sokach 100%

Soki są źródłem witamin – PRAWDA

Na potwierdzenie tych słów warto wspomnieć, że 1 szklanka soku pomarańczowego pokrywa, aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Od jakości i rodzaju soku zależy oczywiście jego skład, jednakże warto wspomnieć, że wszystkie soki 100% są źródłem witamin i składników mineralnych.
 

Sok to produkt zawierający konserwanty – MIT

To zależy. Jeśli jednak mowa o sokach 100% to jest to nieprawdą. Tutaj kwestia jest sporna, ponieważ konsumenci często nie potrafią odróżnić soku owocowego od napoju. W przypadku tego pierwszego producenci nie mogą dodawać do nich sztucznych dodatków. Z kolei napoje owocowe zazwyczaj zawierają dodatkowy cukier i aromaty.


Sokiem można zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia – PRAWDA

Zgadza się. Według Światowej Organizacji Zdrowia szklankę soku uznać można za jedną z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw, które warto spożywać w ciągu dnia. Jeśli jest to sok 100%, to dostarcza on do organizmu wodę, witaminy, składniki mineralne i błonnik, więc to źródło wielu składników odżywczych.


Soki odwadniają – MIT

To błędne sformułowanie, ponieważ jeśli by tak było, to należałoby uznać, że owoce również odwadniają, a jak wiadomo jest wręcz przeciwnie. Owoce w 90% składają się z wody. Ich spożywanie nawadnia, a nie odwrotnie.  


Soki owocowe tuczą – PRAWDA

A ostatecznie i tak i nie. Wszystko zależy od ilości spożywanych soków. Jeśli ktoś na co dzień spożywa ich 1,5 litra, to w jego przypadku soki zdecydowanie przyczynią się do nadmiernych kilogramów. Soki mają dużo cukru. Ten spożywany w nadmiernej ilości prowadzi do nadwagi. Podobnie sprawa wygląda z owocami, więc WHO zaleca spożywanie do 700 gramów owoców i warzyw/dobę, z czego owoce powinny stanowić tylko 1/3 całości.


Będąc na diecie redukcyjnej, można jeść owoce bez ograniczeń – MIT

To mit. Owoce zawierają w sobie dużo cukru. Ten spożywany w zbyt dużej ilości prowadzi do nadwagi. Warto wspomnieć, że głównym cukrem owoców jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zatem jego nadmiar w diecie zdecydowanie utrudni gubienie zbędnych kilogramów.


Prawdziwy skład soku podawany jest na etykiecie – PRAWDA

Tak. Producenci soków 100% nie mogą zamieszczać na etykiecie informacji o produkcie, które są nieprawdziwe. Z tego powodu, jeśli w procesie produkcyjnym do wyrobu dodawane są jakieś składniki, to wszystkie muszą być wymienione.


Pijąc soki owocowe, nie można przytyć – MIT

O ile są analizy, które potwierdzają, że 100% soki owocowe spożywane przez nastolatków nie prowadziły do przyrostu średniej masy ciała, to warto mieć na uwadze fakt, że spożywanie owoców i soków owocowych bez ograniczeń przez długi okres na pewno wpłynie na niekorzyść organizmu. Sok owocowy zawiera tyle samo kalorii, co owoc, więc nie można uznać go za wysokokaloryczny. Z kolei jego forma płynna sprawia, że spożycie nie pobudza ośrodka sytości, tak jak spożycie surowego owocu, co sprawia, że jemy więcej.

 
Pasteryzacja zabija wartość odżywczą w soku – MIT

Pasteryzacja to proces obróbki technologicznej, który ma na celu ochronę soku przed rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Osiąga się to poprzez poddanie produktu pod wysoką temperaturę. O ile na pierwszy rzut oka wydaje się, że może to zniszczyć wartość soku, to w praktyce jest zupełnie inaczej. Pasteryzacja ma znikomy wpływ na zawartość składników mineralnych i witamin.


Czy warto pić soki?

Podsumowując soki 100% to produkty dobre dla Twojego organizmu, jednakże pod warunkiem, że spożywasz ich odpowiednią ilość. Jedna szklanka soku jeszcze nikogo nie zabiła, a jak donosi WHO, może stanowić zastępstwo dla posiłku. Zatem jeśli pijesz ich dużo, to ogranicz dawkę do 1 porcji na dobę, a jeśli nie pijesz, to zacznij. Wprowadź jednak do diety dobrej jakości soki 100%, bo to w nich znajduję się najwięcej ważnych dla Twojego organizmu składników takich jak woda, witaminy, minerały i błonnik.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »