Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Indyk z karmelizowaną cebulką
Indyk z karmelizowaną cebulką
Syropy wspaniale nadają się do karmelizacji cebuli czy pora. Karmelizowana cebulka może być dodatkiem do wielu potraw – duszonego indyka, pieczonej szynki, czy dorsza na parze. Znakomicie nadaje się do marynowania w zalewie octowej.
Do naszego przepisu rekomendujemy Syrop z kwiatów czarnego bzu Nasze Domowe.
Składniki:
- Filet z indyka około 60 dkg
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- Ziele angielskie – kilka ziaren
- Łyżka soku z cytryny
- 3-4 cebule szalotki
- Syrop z kwiatów czarnego bzu Nasze Domowe
Proces karmelizacji nie jest ani trudny ani pracochłonny. Wybrany gatunek cebuli czy też pora wystarczy pokroić w paski szerokości około 1 cm. Następnie lekko posoloną cebulę dusimy na oliwie z oliwek (wystarczy 15 ml) przez około 5 minut. Cebulę dusimy na niewielkim ogniu, pilnując aby się nie przypiekła. Do uduszonej cebuli wlewany Syrop z kwiatów czarnego bzu – na jedną średniej wielkości cebulę wystarczy 10 ml syropu. Całość, dalej na małym ogniu dusimy przez 10 minut, aż nadmiar wody zostanie odparowany.
Indyka marynujemy w mieszance przypraw, oliwy (15 ml) oraz soku z cytryny, przez około godzinę. Następnie zamarynowane mięso dusimy w teflonowym rondlu przez kolejną godzinę, pod pokrywą, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody.