Jak przygotować się do nadchodzącej jesieni i zadbać o odporność?

Jak przygotować się do nadchodzącej jesieni i zadbać o odporność?

Jak przygotować się do nadchodzącej jesieni i zadbać o odporność?

Jak przygotować się do nadchodzącej jesieni i zadbać o odporność? 

Jesień to okres, w którym prawdopodobieństwo złapania przeziębienia, czy zachorowania na grypę wzrasta. W miarę, jak dni stają się coraz krótsze i ponure, na dworze panuje plucha, zimny wiatr smaga twarz i brakuje nam słońca, jesteśmy coraz bardziej zmęczeni, wyczerpani, a nasza odporność znacznie spada. Wiele osób zastanawia się, jak można skutecznie pobudzić układ odpornościowy do walki, aby dobrze chronił nas przed złapaniem infekcji. Jest to szczególnie ważne, teraz gdy cały świat od prawie 2 lat zmaga się z epidemią koronawirusa, a z nadejściem jesieni pojawia się widmo kolejnej fali wzrostu zachorowań. Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby utrzymać swój układ odpornościowy na wysokim poziomie  w chłodniejszych miesiącach i odeprzeć jesienne wirusy i przeziębienia. 

 

Proste sposoby na zachowanie odporności

W walce z wirusami kluczowe stają się codzienne środki ostrożności, czyli m.in. zdrowe nawyki żywieniowe, nasz styl życia, odpowiednia dieta. Poniżej 5 nawyków, które wspomagają zdrowie układu odpornościowego. 

 

Zadbaj o prawidłowy sen

 

Dobry sen to naturalny wzmacniacz odporności. Nasz organizm potrzebuje codziennie odpowiedniej porcji snu, aby się zresetować i naładować baterie. Jeżeli nie wysypiamy się dostatecznie, organizm wytwarza więcej hormonów stresu  (np. kortyzolu), które osłabiają układ odpornościowy. Zaleca się spać przynajmniej 7 godzin na dobę.

Oprócz prawidłowego czasu ważna jest też jakość snu.  Postaraj się kłaść i wstawać o tej samej lub zbliżonej godzinie. Godzinę przed snem staraj się nie korzystać ze smartfona, gdyż niebieskie światło źle na nas wpływa i możemy mieć problem z zaśnięciem.

 

Redukuj stres

 

Hormon stresu zmniejsza aktywność układu odpornościowego oraz negatywnie wpływa na jakość snu. Osoby, które mają stresującą pracę, często się denerwują, mają problemy  rodzinne, częściej zapadają na różnego rodzaju infekcje (potwierdzają to liczne badania). Aby zminimalizować stres, stosujmy techniki relaksacyjne.  Możesz uprawiać jogę, medytację, wyjść na spacer, posłuchać muzyki, czy przeczytać interesującą książkę. Tak naprawdę rób wszystko, co cię relaksuje i antystresowe, aby zachować dobre zdrowie psychiczne. 

 

Postaw na aktywność fizyczną

 

Jesienią zadbaj o odpowiednią dawkę ruchu. Gdy na dworze panuje piękna złota jesień, jest to idealny czas na poruszanie się. Możesz to zrobić na wiele sposobów. Nie musisz od razu zostać zawodowym sportowcem, czy w każdej wolnej chwili lecieć na siłownię. Wystarczy wziąć psa na dłuższy spacer, wyjść na rower, iść na grzyby, czy na jogging z koleżanką. Warto też skorzystać z popularnych w całej Polsce darmowych siłowni na świeżym powietrzu. Regularne ćwiczenia poprawiają pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie, pomagają kontrolować wagę i chronią przed różnymi chorobami.  Spacer w promieniach słońca pomaga także w wytwarzaniu witaminy D, która wpływa na wzrost odporności.

 

Zadbaj o higienę osobistą

 

Pierwszą linią obrony jest powstrzymanie zarazków poprzez zachowanie odpowiedniej higieny osobistej. Nie trzeba chyba przypominać, aby umyć ręce po przyjściu do domu z dworu, sklepu, czy po wyjściu z toalety. Dobrze jest je umyć mydłem antybakteryjnym, które obecnie stały się popularne. Pamiętać należy również o myciu warzyw i owoców przed ich spożyciem.

 

Jak od wewnątrz dbać o odporność, czyli prawidłowa dieta

 

Aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić naszą odporność, potrzebujemy codziennej dawki witamin i minerałów. Duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego mają takie witaminy i minerały jak: witaminy C, D, A, rutozyd oraz cynk. Znajdziemy je w wielu warzywach i owocach oraz zrobionych z nich przetworów (naturalne soki, dżemy, konfitury). 

 

Witaminy

 

O tym, że witaminy są dobre dla zdrowia, wie już przedszkolak. Myśląc o odporności i witaminie, od razu na myśl przychodzi nam witamina C. I słusznie. Witamina ta jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, dlatego powinniśmy ją spożywać regularnie w okresie jesienno-zimowym. O prawidłową odporność dbają także witamina A oraz witamina D.

 

W jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?

 

Witamina C od razu kojarzy nam się z cytryną i cytrusami. I tu wielu was się mocno zdziwi, bo cytryna znajduje się dopiero na 16 miejscu wśród produktów zawierających witaminę C. Najwięcej witaminy C, znajduje się w dzikiej róży (Naturalny sok z dzikiej róży do kupienia tutaj: https://sklep.premiumrosa.pl/dzika-roza-bio). Na drugim miejscu uplasował się rokitnik (https://sklep.premiumrosa.pl/rokitnik).

 

Aby zachować odporność na najwyższym poziomie, warto sięgać po naturalne produkty, które nie zawierają zbędnych dodatków i są wykonane w 100% ze zdrowej, ekologicznej żywności. 

 

Na odporność poleca się spożywanie takich produktów jak:

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przyjmowanie suplementów zawierających kilka składników, co jest istną bombą witaminową. Mogą to być na przykład specjalnie stworzone herbatki ziołowe.

W budowaniu odporności przede wszystkim najważniejsza jest systematyczność. Połączenie wszystkich wspomnianych porad zdecydowanie może wspomóc nas podczas nadchodzącej złotej polskiej jesieni.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »