Jesienna chandra – jak ją pokonać?

Jesienna chandra – jak ją pokonać?

Jesienna chandra – jak ją pokonać?

Jesienna chandra - jak ją pokonać?

Dla wielu jesień to piękna pora roku — liście nabierają barw, powietrze staje się rześkie, a święta już coraz bliżej. Niestety nie każdy cieszy się z nadejścia tej pory roku. Dla niektórych jesień przedstawia się wyłącznie smutno — dni są coraz krótsze, a za oknem widać raczej szarość, niż piękny blask słońca. W okresie, gdy na dworze jest chłodno i panuje plucha, częściej stajemy się pozbawieni energii i jesteśmy skłonni do przygnębienia, braku motywacji, a nawet depresji. Dobra wiadomość jest taka, ze stan jesiennej chandry można przezwyciężyć. Dowiedz się, jak podczas jesieni, czy zimy odzyskać radość życia i przywrócić uśmiech na twarzy. 

 

8 sposobów na pokonanie jesiennej chandry

 

Poniżej znajdziesz 8 wskazówek, które ułatwia ci przejście z lata do jesieni i pomogą pokonać jesienną chandrę. 

 

Skoncentruj się na dobrym śnie

 

Odpowiednia ilość snu i zmniejszenie stresu może być jednym z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z jesienną chandrą. Sposób, w jaki śpimy, wpływa na to, jak się czujemy po przebudzeniu. Jeśli nie wyśpimy się wystarczająco dużo, nie obudzimy się wypoczęci i naładowani energią. Zamiast tego będziemy jeszcze bardziej zmęczeni niż jak kładliśmy się spać, a w ciągu dnia będziemy ospali i w złym nastroju. Postaraj się więc wysypiać i spać minimum 7 godzin na dobę. To również podniesie Twoja odporność, więc naprawdę warto. 

 

Zrób coś ciekawego, obejrzyj film

 

Powrót do starego hobby albo znalezienie nowego jest idealne w jesienne dni i pozwoli ci szybko przejść przez ten niekorzystny czas. Jeśli nie masz pomysłu na hobby, możesz poczytać książkę, oglądać zaległe seriale czy filmy. Wejdź pod ciepły koc, zapal klimatyczne świeczki, zrób ciepłą herbatkę z dodatkiem pysznych, zdrowych soków i zaburz się w przygodach bohaterów filmowych czy literackich. Szybko pokochasz te wieczory. Herbata z pysznym słodkim sokiem zapewni ci dawkę słodyczy, więc nie będziesz często ich podjadać. Dzięki temu na wiosnę nie będziesz martwić się nadprogramowymi kilogramami. 

 

Częściej spaceruj

 

Częstsze wychodzenie na zewnątrz pomoże Ci poczuć się lepiej, ponieważ pomoże Ci uciec od negatywnych uczuć wewnątrz. Nawet jeśli wychodzisz tylko na krótką chwilę, choćby z psem — wyjście na zewnątrz z pewnością poprawi ci nastrój. Spędzanie czasu na świeżym powietrzu oznacza również, że chłoniesz ostatnie promienie słońca, które powodują wzrost witaminy D. Badania pokazały, że niedobór tej witaminy powoduje obniżenie nastroju. 

 

Wyznaczaj sobie cele

 

Wyznacz sobie osobisty cel i dąż do niego każdego dnia! Posiadanie celów może nadać Twojemu życiu dużą motywację oraz uporządkuje każdy dzień. Osiąganie celów może sprawić, że poczujesz się niesamowicie! 

 

Rozmawiaj

 

Jeśli jest ci naprawdę smutno i źle, nie duś tego w sobie. Porozmawiaj o tym z koleżanką, członkiem rodziny. Być może oni czują to samo i uda wam się to zmienić razem? Może podsuną ci kilka pomysłów na rozwiązanie tego problemu. 

 

Ubieraj się kolorowo

 

Postaraj się nie zakładać jesienią ciemnych kolorów — unikaj szarości i czerni, szczególnie w dniach, kiedy nastrój nie jest najlepszy. Żywe kolory dodadzą ci energii, blasku, a to sprawi, że będziesz się również uśmiechać. 

 

Postaw na ćwiczenia

 

Masz ochotę schować się w łóżku podczas jesiennych dni i wstać dopiero wiosną? Warto zmusić się do wyjścia, zamiany piżamy na wygodny dres i ćwiczenia. Nasze ciało potrzebuje ciągłego ruchu, najlepiej aktywności na świeżym powietrzu — ruch poprawia krążenie, dotlenia i dodaj energii, a także wytwarza hormony szczęścia. Nie musisz forsować się do utraty tchu — wystarczy lekki jogging czy nordic walking.

 

Dobrze się odżywiaj

 

Twój talerz powinien być kolorowy i wypełniony świeżymi warzywami i owocami. Witaminy i minerały są w tym okresie bardzo ważne, aby wzmocnić odporność i zwiększyć siły witalne. Świeże owoce i warzywa, podobnie jak typowe jesienne produkty, takie jak dynia, czy kapusta, są szczególnie smaczne i pożywne. Warto pić w tym czasie również świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe. 

 

Dieta, która doda nam energii 

 

Rodzaj oraz ilość spożywanych pokarmów odgrywa kluczową rolę w poziomie naszej energii w ciągu dnia, a tym samym ma wpływ na nasze samopoczucie. Mimo że wszystkie pokarmy dodają nam energii, niektóre pokarmy posiadają składniki odżywcze, które znacząco podnoszą naszą energię.  Oto kilka pokarmów, które dodadzą nam wigoru.

 

Banany

 

Większość z nas pamięta Adama Małysza jedzącego banany przed skokiem. I nie tylko z powodu pysznego smaku, ale przede wszystkim dlatego, że banany to najprawdopodobniej najlepszy pokarm energetyczny. Są doskonałym źródłem węglowodanów, potasu i witaminy B6, które zwiększają energię.

 

Kawa

 

Kawa jest najczęściej napojem dającym nam energii z rana. Jest bogata w kofeinę, która szybko przenika z krwiobiegu do mózgu i hamuje aktywność adenozyny — neuroprzekaźnika, który wycisza układ nerwowy. W rezultacie wzrasta produkcja epinefryny — hormonu stymulującego organizm i mózg. 

 

Jajka

 

Jajka są pełne energii, dlatego pomogą ci dobrze rozpocząć dzień. Zawierają dużo białka, które również podnosi nasz wigor. Lecytyna zawarta w jajku pozwala uzyskać komórkom więcej cukru we krwi oraz stymuluje produkcję energii w komórkach. 

 

Woda

 

Jest niezbędna do życia. Bierze także udział w produkcji energii. Odwodnienie powoduje ospałość oraz zmęczenie. 

 

Soki w diecie

 

Odpowiednia dawka witamin oraz minerałów również może podnieść nam energię i sprawi, że nasz nastrój może się poprawić, a my zapomnimy o jesiennej chandrze. Jesienią warto sięgnąć po takie soki jak:

 

Sok NFC z granatu 100% — jest bogaty w naturalny cukier i kalorie, ale dostarcza dużą dawkę przeciwutleniaczy. Substancje te chronią funkcje mózgu i zapobiegają rakowi. Kalorie pomogą ci podnieść energię, a ty będziesz w lepszym nastroju.

 

Sok NFC Żurawina + 7 ziół - Suplement Diety — jest pełen witaminy C, która także pobudza nas do działania. Dodatkowo chroni nas przed infekcjami. 

 

Sok z Róży BIO 100% — zawiera dużą dawkę naturalnej witaminy C, która wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza. Organizm potrzebuje tego pierwiastka do wytworzenia hemoglobiny, która transportuje tlen z płuc do narządów i tkanek. Mała ilość żelaza powoduje niedokrwistość, a to z kolei sprawia, że jesteśmy smutni i zmęczeni.

 

Warto też zadbać o odpowiedni poziom magnezu, który wspomoże nasz sen, dlatego będziemy bardziej wypoczęci. Pierwiastek ten w dużej ilości możemy znaleźć w Soku NFC z pokrzywy.

 

Pijmy też soki, których smak kojarzy nam się z latem, aby poprawić nastrój, np. Sok NFC z malin 100%.

 

Sok można wypić mieszając go z ciepłą wodą, lub dolać go do gorącej herbatki. 

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »