Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Łosoś w Syropie z pigwowca
Łosoś w Syropie z pigwowca
Szybki i zdrowy obiad na dzień w biegu...
Nie zawsze mamy czas i ochotę na wyrafinowane i pracochłonne dania – przepis na Łososia w Syropie z pigwowca pozwoli Wam przygotować posiłek w 20 minut.
Syrop z pigwowca to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o ryby – niesamowicie aromatyczny, z powodzeniem zastępuje cytrynę. Obok Syropu z malin warto mieć go zawsze pod ręką.
Potrzebne składniki:
- Syrop z pigwowca
- 2 kawałki łososia bez skóry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól ziołowa
- Pieprz mielony
- Otarta skórka cytryny
- Kilka listów sałaty rzymskiej
- Garść pomidorków koktajlowych
- Garść płatków suszonego mango
Przygotowanie:
Łososia pieczemy w folii aluminiowej, lekko rozchylonej. Ułożone na folii kawałki łososia nacieramy solą ziołową oraz pieprzem, polewamy oliwią i dwiema łyżkami Syropu z pigwowca. Następnie łososia wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 15 minut.
W międzyczasie na ulubionym talerzu układamy sałatę i pomidorki, na sałatę sypiemy płatki suszonego mango – całość polewamy oliwą z oliwek. Obok układamy łososia – polewamy go sosem z pieczenia.
Danie dekorujemy otartą skórką z cytryny.