Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Malinowe naleśniki na dobry weekend!
Malinowe naleśniki na dobry weekend!
„W marcu jak w garncu” – w weekend zagości piękna pogoda czy raczej deszcz? Z całego serca życzymy Wam tego pierwszego, ale w razie pogodowych rozczarowań warto poprawić sobie humor aromatycznymi naleśnikami z Konfiturą z malin Nasze Domowe.
Przepisów na naleśniki zapewne są tysiące – nasz zmodyfikowaliśmy tak, aby wydobyć wspaniały aromat dojrzałych malin – cieniutkie naleśniki są dla malin cudownym uzupełnieniem.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 30 ml oleju słonecznikowego do smażenia
- Cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki za wyjątkiem rozpuszczonego masła bardzo dokładnie mieszamy w misce, możemy użyć miksera. Rozpuszczone – ciepłe masło dodajemy na końcu. Jeśli powstała masa wydaje się zbyt gęsta dodajemy trochę mleka.
Cienkie naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, którą smarujemy pędzelkiem odrobiną oleju – dzięki temu nasze naleśniki nie będą przywierać, a dodatkowo nabiorą złotych akcentów.
Usmażone naleśniki smarujemy Konfiturą z malin Nasze Domowe. Złożone w trójkąty dekorujemy cukrem pudrem.