Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Mniszkowy bulgur na śniadanie
Mniszkowy bulgur na śniadanie
Kasze kojarzą się nam głównie z dodatkiem do dań obiadowych. Warto rozszerzyć nasz kuchenny repertuar i zaprosić kasze na śniadania czy kolacje. Możemy jeść je na słono i na słodko, eksperymentować z dodatkami. Kasze można jeść i na zimno i na ciepło – dzięki czemu, zyskujemy kolejne danie do pracy czy szkoły.
Kasze wspaniale komponują się z sokami i syropami – dodany do gotowana kaszy jęczmiennej sok jabłkowy, całkowicie zmienia charakter.
Na śniadanie na słodko wspaniale sprawdza się kasza bulgur. Może ją łączyć zarówno z warzywami, jak bakaliami czy owocami. Kasza ta świetnie smakuje doprawiona syropem – my proponujemy Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Będziecie zaskoczeni jak wspaniale dopełnia smakiem to szybkie danie.
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur,
- 3-4 łyżki Syropu z kwiatów mniszka lekarskiego,
- 100 g drobnych rodzynek,
- łyżka pokruszonych orzechów włoskich,
- łyżeczka soli,
- łyżka oliwy,
- 500 ml wody.
Kaszę bulgur gotujemy w niedużym rondlu, w osolonej wodzie, pod pokrywą, przez 15 minut od zagotowania.
Minutę przed końcem gotowania wrzucamy rodzynki. Czekamy, aż kasze przestygnie. Do lekko ostudzonej kaszy dodajemy oliwę, orzechy – i nasz główny składnik – Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.