Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Sprawdzony przepis na barszcz czerwony – 3 proste kroki
Sprawdzony przepis na barszcz czerwony – 3 proste kroki
Sprawdzony przepis na barszcz czerwony – 3 proste kroki
Coroczny dylemat – jak przygotować barszcz czerwony, który będzie smakował całej rodzinie?
Przedstawiajmy prosty i sprawdzony przepis na świąteczny barszcz z wykorzystaniem aromatycznego soku z buraków (oczywiście, możesz kupić buraki i wcześniej je ugotować).
Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego/mięsnego (rekomendujemy wersję wege)
- 1 średnia cebula
- 500 ml soku z buraka
- 1 jabłko
- 3-4 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Majeranek
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego lub soku z cytryny
Krok 1:
Przygotuj wywar na bazie jarzyn lub mięsa. Doprowadź go do gotowania, a w ostatniej fazie dodaj przypieczoną na ogniu cebulkę.
Krok 2:
Wlej 500 ml soku z buraka (jeśli uznasz, że należy więcej – miej pod ręką dodatkową butelkę soku). Dodaj jabłko oraz suszone grzyby. Gotuj ok. 30 min na nie wielkim ogniu nie doprowadzając do września.
Krok 3:
Jak poczujesz unoszący się w kuchni aromat - przeciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem wedle uznania na pikantnie bądź łagodnie. Dodaj odrobinę majeranku, a na końcu ocet jabłkowy bądź winny (możesz zastąpić sokiem z cytryny).
Voilà – gotowe!
Jak podawać barszcz czerwony ?
- w tradycyjny sposób z uszkami bądź krokietami
- zabielony kwaśną śmietaną i posypany koperkiem
- z ziemniakami i wege skwarkami z nasion słonecznika i dyni.