Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Witamina C – właściwości i zastosowanie
Witamina C – właściwości i zastosowanie
Witamina C uznawana jest za bardzo ważną w kontekście żywienia. Nieprzypadkowo uznaje się ją za gwarancję zdrowia. Kwas askorbinowy jest niezbędny do funkcjonowania organizmu, a jego przyjmowanie skojarzono z wysoką odpornością organizmu. Od lat słyszy się, że witamina C jest niezbędna w przeciwdziałaniu chorób okresu jesienno-zimowego. Jednak czy to wszystko? Oczywiście, że nie.
Witamina C – czym jest?
Witamina C inaczej określana jest, jako kwas askorbinowy. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że dość dobrze się przyswaja. Ma ona ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odpowiada za kilka istotnych funkcji.
Najczęściej utożsamia się ją z pobudzaniem układu odpornościowego do pracy, jednakże to nie wszystko. Witamina C wykazuje kilka innych właściwości, o których możesz nie wiedzieć.
Witamina C – czy faktycznie jest tak ważna?
Odpowiedź na to pytanie jest jedna. Oczywiście, że tak. W przeszłości niedobory witaminy C doprowadziły do śmierci wielu żeglarzy, którzy w czasie długich podróży po wodzie, nie dostarczali jej odpowiedniej ilości. Prowadziło to do występowania szkorbutu. Aktualnie niedobory witaminy C są rzadko zauważalne, jednakże warto wiedzieć, jak je rozpoznać.
Niedobór witaminy C – objawy:
- Osłabienie naczyń krwionośnych;
- Niedokrwistość;
- Osłabienie i przewlekłe choroby;
- Brak apetytu;
- Częste występowanie siniaków, krwotoków wewnętrznych;
- Trudności w gojeniu się ran;
- Krwawiące dziąsła.
Witamina C – zapotrzebowanie i źródła
Według Instytutu Żywności i Żywienia każdy dorosły powinien spożywać minimum 75 mg witaminy C/dobę. W przypadku dzieci jest to ilość minimum 40 mg/dobę. Jest to jednak norma minimalnego spożycia, a rekomendowane jest o wiele wyższe od 200 mg nawet do 1000 mg/dobę.
Witamina C – powszechne źródła:
- Dzika róża – ok. 500 mg/100 g;
- Czarna porzeczka – 225 mg/100 g;
- Papryka – ok. 165 mg/100 g;
- Brukselka – ok. 100 mg/100 g;
- Cytryna – ok. 53 mg/100 g.
Witamina C – właściwości i praktyczne zastosowanie
O witaminie C mówi się wiele. Przede wszystkim kojarzy się ją za podstawowy środek zaradczy w celu wzmocnienia odporności. Ze względu na to, że jest to silny antyoksydant, to zwalcza ona wolne rodniki tlenowe gromadzące się w organizmie.
Warto jednak wiedzieć, że bierze ona również udział w syntezie kolagenu, czyli białka „budującego” stawy. Dlatego witaminę C warto włączyć do diety osób borykających się z chorobami tkanki łącznej.
To nie wszystko.
Warunkuje również przyswajanie żelaza z pożywienia, co jest niezwykle istotną informacją dla chorych na anemię. Przyjmowanie żelaza warto wzbogacić o witaminę C, która potęguję jego przyswajanie.
Jak dbać o odpowiednie spożycie witaminy C w diecie?
Witamina C występuje powszechnie w żywności, jednakże na jej faktyczne spożycie ma wpływ wiele czynników. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na światło, tlen, temperaturę, okres przechowywania oraz ewentualną obróbkę technologiczną produktu. Z tego powodu określić ją można za nietrwałą.
Dlatego, aby unikać jej strat w żywności, warto:
- Źródła witaminy C spożywać w postaci surowej (o ile to możliwe);
- Wybierać produkty jak najświeższe, gdyż mają one najwięcej składnika;
- Spożywać warzywa i owoce ze skórką (o ile to możliwe);
- Przygotowywać surówki bezpośrednio przed spożyciem;
- Nie przechowywać otwartych soków dłużej niż 2 dni w lodówce;
- Spożywać dobrej jakości produkty;
- Włączyć do diety soki naturalne.
Przeczytaj również artykuł o najzdrowszych owocach jagodowych będących świetnym źródłem witaminy C.
Podsumowanie
Dbanie o zdrowie to szereg różnorodnych czynności, które ostatecznie mają na dbać o dobrostan organizmu. Z tego powodu skrojona na miarę dieta, a tym samym dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest bardzo ważne.
Doskonałym tego przykładem jest witamina C, która jak widzisz pełni wiele funkcji w organizmie. Zatem trzymając się powyższych wskazówek, utrzymuj jej spożycie na odpowiednim poziomie.