Witamina C – właściwości i zastosowanie

Witamina C – właściwości i zastosowanie

Witamina C – właściwości i zastosowanie

Witamina C uznawana jest za bardzo ważną w kontekście żywienia. Nieprzypadkowo uznaje się ją za gwarancję zdrowia. Kwas askorbinowy jest niezbędny do funkcjonowania organizmu, a jego przyjmowanie skojarzono z wysoką odpornością organizmu. Od lat słyszy się, że witamina C jest niezbędna w przeciwdziałaniu chorób okresu jesienno-zimowego. Jednak czy to wszystko? Oczywiście, że nie.

Witamina C  – czym jest?

Witamina C inaczej określana jest, jako kwas askorbinowy. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że dość dobrze się przyswaja. Ma ona ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odpowiada za kilka istotnych funkcji.

Najczęściej utożsamia się ją z pobudzaniem układu odpornościowego do pracy, jednakże to nie wszystko. Witamina C wykazuje kilka innych właściwości, o których możesz nie wiedzieć.  
 

Witamina C  – czy faktycznie jest tak ważna?

Odpowiedź na to pytanie jest jedna. Oczywiście, że tak. W przeszłości niedobory witaminy C doprowadziły do śmierci wielu żeglarzy, którzy w czasie długich podróży po wodzie, nie dostarczali jej odpowiedniej ilości. Prowadziło to do występowania szkorbutu. Aktualnie niedobory witaminy C są rzadko zauważalne, jednakże warto wiedzieć, jak je rozpoznać.
 

Niedobór witaminy C – objawy:

  • Osłabienie naczyń krwionośnych; 
  • Niedokrwistość; 
  • Osłabienie i przewlekłe choroby; 
  • Brak apetytu; 
  • Częste występowanie siniaków, krwotoków wewnętrznych; 
  • Trudności w gojeniu się ran; 
  • Krwawiące dziąsła. 

Witamina C – zapotrzebowanie i źródła

Według Instytutu Żywności i Żywienia każdy dorosły powinien spożywać minimum 75 mg witaminy C/dobę. W przypadku dzieci jest to ilość minimum 40 mg/dobę. Jest to jednak norma minimalnego spożycia, a rekomendowane jest o wiele wyższe od 200 mg nawet do 1000 mg/dobę.
 

Witamina C – powszechne źródła:

  • Dzika róża – ok. 500 mg/100 g;
     
  • Czarna porzeczka – 225 mg/100 g;
     
  • Papryka – ok. 165 mg/100 g;
     
  • Brukselka – ok. 100 mg/100 g;
     
  • Cytryna – ok. 53 mg/100 g.
     

Witamina C – właściwości i praktyczne zastosowanie

O witaminie C mówi się wiele. Przede wszystkim kojarzy się ją za podstawowy środek zaradczy w celu wzmocnienia odporności. Ze względu na to, że jest to silny antyoksydant, to zwalcza ona wolne rodniki tlenowe gromadzące się w organizmie.

Warto jednak wiedzieć, że bierze ona również udział w syntezie kolagenu, czyli białka „budującego” stawy. Dlatego witaminę C warto włączyć do diety osób borykających się z chorobami tkanki łącznej.

To nie wszystko.

Warunkuje również przyswajanie żelaza z pożywienia, co jest niezwykle istotną informacją dla chorych na anemię. Przyjmowanie żelaza warto wzbogacić o witaminę C, która potęguję jego przyswajanie.

 

Jak dbać o odpowiednie spożycie witaminy C w diecie?

Witamina C występuje powszechnie w żywności, jednakże na jej faktyczne spożycie ma wpływ wiele czynników. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na światło, tlen, temperaturę, okres przechowywania oraz ewentualną obróbkę technologiczną produktu. Z tego powodu określić ją można za nietrwałą.

Dlatego, aby unikać jej strat w żywności, warto:

  • Źródła witaminy C spożywać w postaci surowej (o ile to możliwe);
     
  • Wybierać produkty jak najświeższe, gdyż mają one najwięcej składnika;
     
  • Spożywać warzywa i owoce ze skórką (o ile to możliwe);
     
  • Przygotowywać surówki bezpośrednio przed spożyciem;
     
  • Nie przechowywać otwartych soków dłużej niż 2 dni w lodówce;
     
  • Spożywać dobrej jakości produkty;
     
  • Włączyć do diety soki naturalne.

Przeczytaj również artykuł o najzdrowszych owocach jagodowych będących świetnym źródłem witaminy C.

Podsumowanie

Dbanie o zdrowie to szereg różnorodnych czynności, które ostatecznie mają na dbać o dobrostan organizmu. Z tego powodu skrojona na miarę dieta, a tym samym dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest bardzo ważne.

Doskonałym tego przykładem jest witamina C, która jak widzisz pełni wiele funkcji w organizmie. Zatem trzymając się powyższych wskazówek, utrzymuj jej spożycie na odpowiednim poziomie.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »