23.02 - Światowy Dzień Walki z Depresją - jak dodatek cukru w diecie wpływa na zdrowie psychiczne ?

23.02 - Światowy Dzień Walki z Depresją - jak dodatek cukru w diecie wpływa na zdrowie psychiczne ?

cukier depresja

Jak dodatek cukru w diecie wpływa na zdrowie psychiczne?

Prawdopodobnie nikogo nie trzeba przekonywać, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Może powodować otyłość, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę. W obliczu zbliżającego się Ogólnopolskiego Dnia Walki z Depresją, warto jednak przyjrzeć się związkowi między spożywaniem cukru a stanem psychicznym. Jak się okazuje, można znaleźć badania potwierdzające, że niezdrowa dieta może wpływać negatywnie również na mózg.

Depresja - epidemia XXI wieku

Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia, na depresję choruje nawet 280 milionów ludzi na świecie. Niestety, nic nie wskazuje na to, żeby ta liczba miała spaść. Niepewna sytuacja na świecie nie sprzyja zachowaniu zdrowia. Tak ważne jest więc zwiększanie świadomości społecznej na temat chorób psychicznych i dostępnych metod ich leczenia. Jedną z inicjatyw, która ma to na celu, jest właśnie ustanowienie 23 lutego Ogólnopolskim Dniem Walki z Depresją. Edukacja ma popularyzować wiedzę na temat depresji oraz zachęcać chorych do rozpoczęcia leczenia. Takie działania są kluczowe, ponieważ nie powinniśmy zapominać, że nieleczona depresja może mieć tragiczne konsekwencje. Samobójstwo jest czwartą z najczęstszych przyczyn śmierci w grupie wiekowej 15-29 lat.

Cukier a depresja - zaskakujące powiązanie

Przyczyny depresji często są skomplikowane. Nie można oczywiście stwierdzić, że dieta jest tutaj decydującym czynnikiem. Badania wskazują jednak na powiązanie między sposobem odżywiania a stanem psychicznym. Chociaż do wyleczenia niezbędne są zajęcia terapeutyczne, a często też leczenie farmakologiczne, warto zastanowić się nad wspomagającym działaniem zdrowej diety.

Można znaleźć badania wskazujące na związek między spożywanymi napojami a stanem psychicznym. W 2021 roku przebadali to Sophia L. Freije i współpracownicy. Badanie odbyło się Stanach Zjednoczonych i uczestniczyło w nim ponad 65 000 dorosłych respondentów. Porównano stan psychiczny osób spożywających 100% soki NFC (not from concentrate - nie z koncentratu) oraz napoje słodzone. Okazało się, że picie słodzonych napojów przynajmniej raz dziennie lub częściej o 26% zwiększa ryzyko problemów psychicznych. Badanie potwierdziło więc tezę, że spożywanie produktów przetworzonych w jak najmniejszym stopniu jest zdecydowanie lepszym wyborem.

Zależnością między cukrem a zdrowiem psychicznym zajęli się też w 2021 roku Junko Kose i współpracownicy. Badanie miało sprawdzić powiązanie między ilością cukru w diecie a poziomem lęku. Wzięło w nim udział ponad 20 000 osób dorosłych. Okazało się, że duże spożycie cukru wiąże się z wysokim poczuciem lęku wśród młodych osób poniżej 45. roku życia. Jest to istotne spostrzeżenie, ponieważ lęk i depresja są ze sobą powiązane. Jednym z objawów stanów depresyjnych jest nieustanny, nieokreślony lęk. Jego nasilenie często zmienia się z czasem. Warto też pamiętać, że ta zależność może wyglądać inaczej. Zdarza się, że depresja wynika z wcześniejszych zaburzeń lękowych. Osoba, która odczuwa nieustanny, często nieuzasadniony lęk, jest znacznie bardziej podatna na rozwój depresji. Nie można oczywiście powiedzieć, że zdrowa dieta jest w stanie rozwiązać ten problem. Warto jednak ograniczyć ilość cukru, jako wspomaganie dla leczenia prowadzonego przez psychoterapeutę i psychiatrę.

Nawyki żywieniowe a depresja

W 2021 roku Sakineh Nouri Saeidlou i współpracownicy przeprowadzili badanie kliniczno-kontrolne, którego celem było ustalenie związku między nawykami żywieniowymi a poważną depresją. W badaniu wzięło udział ponad 500 kobiet w wieku 19-65 lat. Ich zwyczaje żywieniowe zostały zbadane za pomocą kwestionariusza składającego się z 168 pytań. Badanie potwierdziło związek między dietą zachodnią a pogłębieniem stanów depresyjnych. Dla diety zachodniej charakterystyczne są duża ilość słodyczy i fast foodów oraz produktów zbożowych z wysokiego przemiału. Badanie wykazało, że częste spożywanie tych produktów prowadzi do obniżenia poziomu endorfin, nazywanych hormonami szczęścia i stresu oksydacyjnego, czyli stanu, kiedy organizm nie jest w stanie bronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wszystko to może skutkować gorszym samopoczuciem

Czy cukier uzależnia?

Osoby, które regularnie jedzą słodycze, często mają problem ze zmianą nawyków żywieniowych. Rodzi się więc pytanie: czy od cukru można się uzależnić? W pewnym sensie to stwierdzenie jest prawdziwe. Od dziesięcioleci, badacze analizują, czy cukier wpływa na układ nerwowy podobnie, jak narkotyki. Rzeczywiście, słodki smak działa na układ nagrody w mózgu. Warto jednak pamiętać, że jedzenie słodyczy jest raczej kwestią hedonizmu, a nie fizycznego przymusu. Zmiana nawyków żywieniowych jest więc głównie kwestią motywacji i silnej woli.

Badania potwierdzają negatywny wpływ cukru na zdrowie psychiczne. Jeśli zależy nam na dobrym samopoczuciu, warto więc przynajmniej częściowo zastąpić słodycze i inne słodzone produkty zdrową, nieprzetworzoną żywnością.

 

 

 

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »