Adaptogeny - co to właściwie jest?

Adaptogeny - co to właściwie jest?

adaptogeny-co-to-jest

Umiejętność szybkiego przystosowania się do warunków, panujących w otoczeniu, jest bardzo cenna. Nie bez powodu, tak duże zainteresowanie wzbudzają adaptogeny. Oczywiście, nie istnieje panaceum, które ochroni nas przed skutkami stresu, niezdrowej diety czy zanieczyszczenia środowiska. Warto jednak przyjrzeć się bliżej adaptogenom i teoriom na temat ich działania.

Czym są adaptogeny?

Adaptogeny to naturalne związki, które mogą wspomagać działanie organizmu. Przede wszystkim, przypisuje się im możliwość wspierania odporności na szkodliwe czynniki biologiczne, fizyczne, środowiskowe i emocjonalne. Zwolennicy adaptogenów uważają, że te związki pomagają w zachowaniu równowagi w organizmie, ponieważ mogą wspierać działanie mechanizmów obronnych.

Skąd jednak mają wynikać wyjątkowe właściwości adaptogenów? Te związki pochodzą z roślin, które przystosowały się do trudnych warunków np. żyją w surowym, górskim klimacie. Rośliny są w stanie rozwijać się, mimo intensywnego nasłonecznienia, małej dostępności tlenu, dużej wysokości i niskiej temperatury. Takie warunki zmieniają fizjologię roślin, co może przekładać się na wpływ adaptogenów na organizm człowieka. Przykładem takiego adaptogenu jest różeniec górski. Inne adaptogeny takie, jak Ashwagandha, są bardzo łatwe w uprawie i gotowe do zbioru podczas jednego roku, co świadczy o ich szybkim rozwoju. Adaptogeny zazwyczaj pozyskuje się z roślin należących do kilku rodzin: astrowatych, araliowatych, gruboszowatych i psiankowatych.

Warto przyjrzeć się składnikom, które zawierają rośliny zaliczane do grona adaptogenów. Takie działanie przypisuje się polifenolom, a dokładniej dwóm klasom: flawonoidom i terpenom. Flawonoidy to dobre przeciwutleniacze, a terpeny mogą wspomagać układ odpornościowy, łagodzić stres oraz działać przeciwzapalnie. Dobrym źródłem polifenoli są przede wszystkim rośliny azjatyckie np. żeń-szeń, traganek i reishi.

Za ważny składnik adaptogenów uznaje się też polisacharydy. Zawierające je rośliny mogą wspierać układ odpornościowy. Wykorzystuje się je w tradycyjnej medycynie azjatyckiej, ponieważ mogą przywracać energię w stanach przemęczenia. Do źródeł polisacharydów należą m.in. żeń-szeń, szczodrak krokoszowaty, traganek i shatavari.

 

Jak działają adaptogeny?

Trudno porównywać fizjologię roślin do organizmu człowieka. Okazuje się jednak, że adaptogeny mogą wspomagać prawidłowe funkcjonowanie. Substancje aktywne zawarte w roślinach mogą pozytywnie działać na układ nerwowy, wydzielanie hormonów oraz prawidłowe krążenie. Adaptogeny ziołowe mogą też regulować szlaki metaboliczne. Prawdopodobnie mają wpływ na działanie gruczołów: grasicy, szyszynki, trzustki, tarczycy i przysadki mózgowej. Składniki zawarte w roślinach nie są oczywiście lekiem. Wykonane z nich ekstrakty można jednak wykorzystywać wspomagająco, aby zachować dobre samopoczucie. W tradycyjnej medycynie te składniki mają pomagać w zapobieganiu zagrożeniom, które jeszcze nie nadeszły.

Adaptogeny wykorzystuje się wspomagająco, ponieważ mogą wspomagać powrót do sił w stanach zmęczenia i stresu. Są też dobrym uzupełnieniem diety osób starszych, intensywnie trenujących, osłabionych i niedożywionych. Dzieje się tak, ponieważ adaptogeny mogą działać na poziomie komórkowym. Zawarte w nich związki mogą wspomagać wytwarzanie energii w odpowiadających za to elementach komórek naszego organizmu - mitochondriach. Dzięki temu, mogą dodawać energii i wspomagać sprawność fizyczną. W stanach zmęczenia poleca się szczególnie żeń-szeń, traganek i shatavari.

Warto też wspomnieć, że adaptogeny mogą pozytywnie działać na pracę wątroby, a przez to - wspomagać oczyszczanie organizmu. Takie działanie przypisuje się grzybowi cordyceps, guduchi i jiaogulan. Związki mogą też pełnić funkcję wspomagającą w zwalczaniu wolnych rodników - fizjologicznych przyczyn starzenia. Działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe mogą mieć zwłaszcza ashwagandha, żeń-szeń, bazylia azjatycka, lukrecja gładka, szczodrak krokoszowaty, różeniec górski i amla (agrest indyjski).

 

Adaptogeny w diecie

Adaptogeny mogą znajdować się w ziołach, warzywach i owocach. Sposób ich spożywania jest zależny od części jadalnej. W przypadku wielu roślin, źródłem związków aktywnych jest korzeń. Są to np. rdest wielokwiatowy, lukrecja, żeń-szeń, ashwagandha, traganek i różeniec górski. Adaptogeny znajdują się również w owocach kolcowoju, cytryńca chińskiego czy agrestu indyjskiego. Te rośliny stosuje się zazwyczaj w formie herbat i naparów. W ten sposób przyjmuje się zwłaszcza różeniec górski, ashwagandhę i imbir azjatycki. Grzyby uznawane za adaptogeny np. cordyceps, maitake, reishi i shiitake tradycyjnie spożywa się w formie zup.

Wybór odpowiedniej rośliny jest zależny głównie od problemów zdrowotnych, z którymi się zmagamy. W Indiach ashwagandhę gotuje się w mleku z dodatkiem melasy. Jest to tradycyjny napój, który może dodawać sił, poprawiać jakość snu i pomagać w leczeniu anemii. Mężczyźni przyjmują sproszkowany korzeń, ponieważ może działać wspomagająco w problemach z płodnością. W Polsce ashwagandhę zazwyczaj spożywamy w formie herbat, naparów, ekstraktów i kapsułek.

Jednym z tradycyjnych preparatów ajurwedyjskich jest też agrest indyjski. Świeże, dojrzałe owoce marynuje się i podaje jako przystawkę, ponieważ roślina może pobudzać apetyt. W Polsce agrest indyjski jest dostępny w formie suszonej i liofilizowanej.

Każdy z nas chciałby zapewnić sobie dobre samopoczucie i młody wygląd. Adaptogeny oczywiście nie są magicznym rozwiązaniem wszystkich problemów zdrowotnych. Mogą jednak pełnić rolę wspomagającą w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »