Dzień kobiet — o zdrowie kobiet dbamy cały rok

Dzień kobiet — o zdrowie kobiet dbamy cały rok

dzień kobiet

Wiele kobiet przykłada dużą wagę do zdrowego odżywiania. Witaminy i minerały są niezbędne nie tylko dla prawidłowego  zdrowia, ale również urody. Niezbędna dla zdrowia składniki najczęściej dostarczamy do organizmu wraz ze zbilansowaną dietą. Możesz je również dostarczyć z naszymi pysznymi sokami z Premium Rosa, które są naszpikowane ważnymi dla Twojego zdrowia składnikami. Dowiedz się, jakie witaminy i minerały są niezbędne dla zdrowia kobiety i skąd je czerpać w codziennej diecie.

Aby zachować zdrowie, każdy z nas powinien codziennie dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę minerałów i witamin. Jest to bardzo ważne, ponieważ składniki te biorą udział w wielu procesach w organizmie, a ich brak często powoduje wiele chorób. Potrzeby kobiet nieco różnią się od zapotrzebowania mężczyzn. Wiąże się to zarówno z ilością potrzebnych składników, jak i ich rodzajem. Poniżej znajdziesz informację, jakie witaminy i minerały powinny znaleźć się w kobiecej diecie. Wspomagają one zdrowie, ale również korzystnie wpływają na urodę.

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest niezwykle ważny w okresie rozrodczym kobiety. Zapobiega rozwojowi niektórych wad wrodzonych (wady cewy nerwowej), które występują w pierwszym trymestrze ciąży. Kwas foliowy zażywany w okresie ciąży zapobiega również przedwczesnemu porodowi, oraz reguluje masę urodzeniową dziecka. Ponadto kwas foliowy bierze udział w produkowaniu komórek krwi oraz DNA dla nowych komórek.  Bardzo ważny składnik dla wszystkich kobiet ciężarnych i planujących ciążę.Kwas foliowy znajduje się w szpinaku, pomarańczach, pokrzywie, orzechach, kurczaku i produktach pełnoziarnistych. Bogatym składnikiem kwasu foliowego jest sok z pokrzywy, który zawiera wyłącznie naturalne składniki. Pokrzywa ponadto zawiera żelazo, miedź i witaminę K.

Witamina D oraz wapń — na zdrowe kości

Witamina D zwana jest witaminą słońca. Organizm wytwarza ją podczas wystawienia ciała na promienie słoneczne. Jednak w zimowo-jesienne dni, gdy za oknem szaro, należy suplementować tę witaminę. Jest ona korzystna dla naszych kości, ponieważ wspomaga wchłanianie wapnia, który powoduje, że kości są zdrowe i mocne. Witamina D chroni nas przed osteoporozą. Ponadto zmniejsza stan zapalny w komórkach. Wapń jest również bardzo ważny podczas menopauzy, gdy stan naszych kości ulega pogorszeniu. Witamina D naturalnie występuje w tłustych rybach, takich jak łosoś, czy tuńczyk, płatkach zbożowych, jogurcie.

Żelazo — dla prawidłowego poziomu hormonów

Żelazo wpływa na zdrowie komórek krwi, które przenoszą tlen w naszym organizmie. Żelazo również bierze udział w produkcji niektórych hormonów oraz tkanki łącznej. Dla kobiet żelazo jest bardzo ważne podczas miesiączki. Wraz z upływem krwi, spada również poziom żelaza. Kobiety ciężarne mają większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek, aby zapewnić odpowiednie wytwarzanie krwi u dziecka. Brak odpowiedniej ilości żelaza może wywołać anemię. Może ona powodować osłabienie, zawroty głowy, a nawet omdlenia. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, owocach morza, płatkach zbożowych, fasoli, gorzkiej czekoladzie, burakach, szpinaku, tofu. Podczas dużego zapotrzebowania na żelazo, a także podczas anemii, doskonałym produktem, który uzupełni poziom tego pierwiastka, jest sok z buraków.

Magnez — dla zdrowia serca

Wiele osób nie dostarcza do organizmu odpowiedniej dawki magnezu. Magnez doskonale wpływa na pracę serca, a także reguluje ciśnienie krwi. Jest naturalnym antagonistą wapnia. Podczas gdy wapń odpowiada za stymulację mięśnia sercowego, magnez zapewnia jego relaksację! Niedobór magnezu może zatem być również czynnikiem ryzyka arytmii serca. Niedobór magnezu powoduje także skurcze mięśni (np.łydek), drżenie rąk. Magnez znajdziemy w wielu produktach, w tym na przykład migdałach, kaszy, pietruszce, bananach, pestkach dyni, szpinaku, pokrzywie. Jeśli masz niedoboru magnezu, możesz wypróbować nasz sok z pokrzywy, który zapewnia 19% dziennego zapotrzebowania na magnez.

Witamina C to doskonały przeciwutleniacz

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki, rozjaśnia skórę i stymuluje kolagen. Witamina C pomaga również zwalczać powstawanie melaniny (przebarwienia skóry). Witamina C również dba o naszą odporność. W tą witaminę bogate są wszelkie cytrusy, a także brokuły, kalafior, kiszonki, truskawki. Aby wzmocnić swoją odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wczesno wiosennym, gdy pogoda potrafi być zdradliwa, warto sięgnąć po naszą herbatkę na odporność. Zawiera ona niezbędne naturalne składniki, a przy tym jest bardzo smaczna. Poziom witaminy C możemy podnieść, pijąc syrop z mniszka lekarskiego.

Biotyna — na zdrowe i mocne włosy i paznokcie

Znana jest również, jako witamina B7. Wzmacnia włosy, zwiększając ich gęstość. Możesz zwiększyć ilość biotyny w swojej diecie, jedząc jajka i banany lub pijąc mleko. W naszym sklepie możesz kupić ANTIDOTUM URODA, które zawiera aż 30% dziennego zapotrzebowania na biotynę, a także inne pomocne dla urody składniki takie jak witamina C, cynk, niacynę. O zdrowie należy dbać przez cały rok, nie tylko wtedy, gdy coś się dzieje niedobrego. Dlatego warto postawić na zdrowe, sprawdzone produkty, które zawierają niezbędne witaminy i minerały. Nasze soki, dżemy możecie dodać do codziennego menu na różne sposoby. Produkty są przygotowane wyłącznie z ekologicznych produktów, bez zbędnej chemii, aby jeszcze lepiej dbać o wasze zdrowie.

 

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »