Nawodnienie organizmu - wszystko, co warto wiedzieć

Nawodnienie organizmu - wszystko, co warto wiedzieć

Nawodnienie organizmu - wszystko, co warto wiedzieć

Picie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Nasze ciało składa się z około 70% wody, dlatego ważne jest, aby zachować nawodnienie w optymalnym poziomie. Woda bowiem reguluje wiele procesów zachodzących w naszym organizmie i jest niezbędna dla naszego zdrowia. Gdy jesteśmy odwodnieni, nasze ciało nie pracuje tak, jak powinno. Woda bierze udział m.in. w nawilżaniu skóry, dostarczaniu do komórek składników odżywczych, utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie narządów. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu mamy lepszą koncentrację i więcej energii w ciągu dnia. Każdy z nas powinien wypić około 3 litów wody codziennie, a w niektórych wypadkach tej wody powinniśmy dostarczać więcej.

Jak nawodnić organizm?

Jak sama nazwa wskazuje, nawodnienie nierozerwalnie wiąże się z wodą. Picie wody to najszybsza i najzdrowsza metoda nawodnienia. Dietetycy i lekarze zalecają picie co najmniej 8 szklanek wody. Jeżeli regularnie ćwiczymy lub na dworze panują wysokie temperatury, powinniśmy oczywiście pić więcej.

Najkorzystniejsze dla zdrowia jest picie wody mineralnej niegazowanej. Oprócz wody dostarczymy do organizmu niezbędne mikroelementy.

Kawa i herbata również może lekko nawodnić organizm. Dlaczego lekko? Ponieważ zawiera kofeinę, która działa moczopędnie, tak więc może się okazać, że szybciej odwiedzimy toaletę, po wypiciu tych właśnie napoi. Jednak, jeśli jesteśmy odwodnieni i potrzebujemy się napić, jak najbardziej możemy wypić szklankę kawy czy herbaty. Dodatkowo kofeina może dodać ci energii.

Dobrym napojem nawadniającym jest również mleko. Dodatkowo dostarczymy do organizmu niezbędne elektrolity, a także białko.

Bardzo dobrym nawadniaczem są również owoce i warzywa. Poniżej znajdziesz podpowiedź, co warto jeść, aby się nawodnić.

Według ostatnich badań ciało może złagodzić łagodne odwodnienie w 45 minut dzięki 600 ml wody. Czas potrzebny do nawodnienia organizmu zależy głównie od tego, jak bardzo jesteś odwodniony.

Oznaki i skutki odwodnienia

Odwodnienie może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak drgawki, obrzęk mózgu, niewydolność nerek, wstrząs, śpiączka, a nawet śmierć.

Odwodnienie to stan, w którym organizm traci duże ilości płynów lub przyjmuje ich za mało do potrzeb. Powoduje to niedobór wody oraz elektrolitów w organizmie. Przyczyny odwodnienia mogą być różne. Mogą to być różne schorzenia, w których występują silne wymioty, biegunka, gorączka, ale także brak uzupełniania na bieżąco wody, traconej w ciągu dnia. Szczególnie o nawodnienie powinni dbać sportowcy oraz osoby starsze, a także dzieci, gdyż właśnie te trzy grupy są narażone najbardziej na utratę wody. Jeżeli na dworze panują upały, każdy powinien uzupełniać płyny na bieżąco. Niektóre choroby powodują częstsze oddawanie moczu, co również może przyczyniać się do odwodnienia. Taką chorobą może być cukrzyca. Niektóre leki również mogą podawać częstomocz oraz niektóre przyprawy (np. koperek).

Odwodnienie objawia się poprzez:

  • bóle i zawroty głowy;
  • uczucie zmęczenia;
  • brak energii;
  • ciemną barwę moczu;
  • uczucie pragnienia;
  • suchość w ustach;
  • skąpomocz.

Wpływ nawodnienia na nasze zdrowie

Woda to życie, wie to każdy. Bez wody szybko by nas nie było, ponieważ wspomaga wiele funkcji życiowych. Utrata już 2% wody może powodować problemy z koncentracją i wydolnością fizyczną. Ponadto dobre nawodnienie organizmu wspomaga pracę mózgu, a to z kolei ma wpływ na nasze samopoczucie, zdolności umysłowe, jasne myślenie. To ma kluczowe znaczenie w pracy, czy w szkole. Woda dodaje nam też energii, co jest niezmiernie ważne, aby realizować dzienne cele i być zadowolonym człowiekiem. Stan wody w naszym organizmie wpływa także na perystaltykę jelit. Jeśli mamy jej za mało nie trudno o uciążliwe zaparcia.

Jak sprawdzić, czy jesteśmy dobrze nawodnieni?

Tak jak wspomniano wyżej, pierwszym takim sposobem jest sprawdzenie koloru moczu. Im ciemniejszy mocz i o bardziej intensywnym zapachu, tym mniej wody jest w organizmie. Inną metodą jest także sprawdzenie sprężystości skóry.  Wystarczy uścisnąć kawałek skóry na brzuchu, ramieniu.  Jeśli skóra wraca powoli do swojego poprzedniego stanu, oznacza to, że mamy za mało wody.

Jakimi pokarmami można nawodnić organizm?

Istnieje wiele pokarmów, które mogą nas odpowiednio nawodnić zamiast wody. Są to głównie owoce, które zawierają wiele wody, ale także warzywa. Owoce i warzywa, które dobrze nas nawilżą to m.in.:

  • arbuz;
  • truskawki;
  • ogórek;
  • melon;
  • brzoskwinie;
  • warzywa liściaste;
  • rzodkiewka;
  • pomidor;

Ponadto warto jeść zupy, szczególnie bulion oraz pić inne napoje niesłodzone.

Jeśli nie woda, to co?

Nie każdy z nas przepada za wodą mineralną, niektórzy uważają, że jest za mdła. Jednak możemy do niej dodać różnosmakowe soki owocowe, aby nadać jej przyjemny, owocowy smak. Dodatkowo dostarczymy do organizmu niezbędne witaminy. Warto więc postawić na zdrowe, naturalne soki. Do wody można dodać, np. sok z malin, sok z żurawiny, sok z granatu. W czasie jesienno-zimowym można sięgnąć także po sok z dodatkiem imbiru i cytryny, dodatkowo wzmacniając odporność. W naszym sklepie każdy znajdzie coś dobrego i przede wszystkim zdrowego dla siebie.

Oprócz wody warto również sięgnąć po elektrolity, szczególnie jeśli wody tracimy sporo. Znajdziemy je w wodzie izotonicznej dla sportowców.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »