Postanowienia noworoczne - zacznij od oczyszczenia

Postanowienia noworoczne - zacznij od oczyszczenia

Postanowienia noworoczne - zacznij od oczyszczenia

Wysokoprzetworzona żywność, używki, zanieczyszczenie powietrza - w naszym środowisku obecne są liczne czynniki, które sprawiają, że w organizmie kumulują się toksyny. Za oczyszczanie organizmu odpowiadają nerki i wątroba. Rozpoczęcie nowego roku to jednak doskonała okazja, żeby zadbać o swoje zdrowie i wspomóc oczyszczanie ciała za pomocą naturalnych produktów.

Owoce i zioła na naturalne oczyszczenie organizmu

Nie bez powodu tak często powtarza się, że w diecie nie powinno brakować produktów roślinnych. Są one niezastąpionym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz innych wartościowych substancji takich, jak polifenole i polisacharydy. Te składniki mogą m. in. wspomagać proces oczyszczania organizmu. Warto więc uwzględnić owoce i zioła w diecie, jeśli naszym celem jest detoksykacja.

Bardzo ważne jest spożywanie jak najbardziej naturalnych produktów. Procesy technologiczne prowadzą do dużych strat substancji odżywczych. W przetworzonych produktach zawartość najcenniejszych składników często bywa śladowa. Sok tłoczony będzie więc znacznie lepszym produktem od wyprodukowanego z koncentratu.

Powinniśmy też zwracać uwagę na obecność substancji dodatkowych. Jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie, warto wybierać soki i syropy owocowe o jak najkrótszym składzie. Im większa zawartość soku owocowego lub wyciągu ziołowego, tym więcej substancji odżywczych w produkcie.

Żurawina - niezastąpione źródło antyoksydantów

Żurawina może oczyszczać organizm, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Są to barwniki, które odpowiadają za jej czerwony kolor. Oprócz tego, polifenole mogą zmniejszać ryzyko stanów zapalnych. Dzieje się tak, ponieważ spożywanie produktów zawierających polifenole może zapobiegać występowaniu tzw. stresu oksydacyjnego. Jest to stan, gdy w organizmie zostaje zaburzona równowaga między szkodliwymi oksydantami a przeciwutleniaczami. Stres oksydacyjny wywołują m. in. palenie papierosów i chroniczny stres. Spożywanie żurawiny i wyrabianych z niej soków czy syropów może więc wspomagać zachowanie równowagi w organizmie i przyspieszać usuwanie toksycznych substancji. Oprócz tego, owoce żurawiny są doskonałym źródłem witamin C i A.

Pokrzywa - dobroczynne działanie moczopędne

Oczyszczanie organizmu może wspomagać również pokrzywa. Dzieje się tak ze względu na jej działanie moczopędne. Z moczem, z organizmu usuwane są zbędne produkty przemiany materii, w tym szkodliwe substancje. Herbatę lub sok z pokrzywy zaleca się więc wspomagająco osobom, które mają problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie. Pokrzywa może również wspomagać pracę wątroby i trzustki, co przekłada się na sprawną pracę układu trawiennego.

Łopian - ziołowy detoks

Najcenniejszą częścią rośliny jest korzeń. Stanowi źródło inuliny, polifenoli oraz fitosteroli. Korzeń łopianu jest powszechnie wykorzystywany w ziołolecznictwie, ponieważ może usprawniać działanie wątroby. Dzięki temu, spożywanie łopianu może wspomagać przemianę materii i przyspieszać oczyszczanie organizmu. Spożywanie preparatów z korzeniem łopianu powinny rozważyć również osoby, zmagające się z trądzikiem. Roślina może przyspieszać oczyszczanie skóry i działać przeciwzapalnie. Łopian może również działać moczopędnie, wspierając proces usuwania toksyn z moczem.

Czystek - na równowagę w organizmie

Jak sama nazwa wskazuje, czystek również może znajdować zastosowanie w oczyszczaniu organizmu. Podobnie jak żurawina, stanowi źródło polifenoli. Dzięki temu, czystek posiada potencjał antyoksydacyjny porównywalny lub nawet wyższy od zielonej herbaty. Zioło może również wspierać zachowanie równowagi flory bakteryjnej w organizmie. Czystek może też działać wspomagająco w usuwaniu pozostałości metali ciężkich, których obecność wynika z zanieczyszczenia środowiska.

Aloes - naturalne oczyszczanie wątroby

Oczyszczanie organizmu wspomagać może również aloes. Jest ceniony przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witamin (A, C, E, kwas foliowy) i składników mineralnych (wapń, magnez, cynk). Aloes stanowi również źródło polisacharydów, które mogą wspomagać usuwanie toksyn z układu pokarmowego. Roślina może pozytywnie wpływać na pracę jelita grubego. Aloes stanowi też źródło przeciwutleniaczy, dlatego może zmniejszać ryzyko występowania stresu oksydacyjnego i przewlekłych stanów zapalnych. Roślina może wspierać również oczyszczanie organizmu za pośrednictwem nerek.

Czarny bez - na przemianę materii

W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu. Jeżeli jednak zależy nam na oczyszczeniu organizmu, powinniśmy zdecydować się na sok z owoców czarnego bzu. Jest on dobrym źródłem antocyjanów, flawonoidów, garbników oraz witaminy. Dzięki tym składnikom, roślina może przyspieszać oczyszczanie organizmu z toksyn. Czarny bez można również wykorzystać do wspomagania pracy układu trawiennego oraz przemiany materii. Owoce czarnego bzu mogą mieć też działanie moczopędne, a tym samym wspierać usuwanie toksyn za pomocą moczu.

Melisa - nie tylko na uspokojenie

Melisę uważa się głównie za naturalny środek na zmniejszenie napięcia nerwowego i dobry sen. Może posiadać jednak również właściwości oczyszczające. Melisa jest źródłem flawonoidów. Dzięki temu, może mieć działanie antyoksydacyjne i wspomagać usuwanie oksydantów, gromadzących się w wyniku niezdrowej diety czy zanieczyszczenia środowiska. Melisa może regulować pracę wątroby i w ten sposób wspomagać usuwanie toksyn z organizmu.

 

Jednym z najlepszych postanowień na nowy rok z pewnością jest zadbanie o swoje zdrowie. Nic nie jest w stanie zastąpić zdrowej diety i aktywności fizycznej. Nie zaszkodzi jednak wspomóc organizmu za pomocą naturalnych produktów.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »