Sezon grillowy i letnie napoje na stołach

Sezon grillowy i letnie napoje na stołach

Sezon grillowy i letnie napoje na stołach

Sezon grillowy i letnie napoje na stołach

Polacy kochają grillować - to nie ulega wątpliwości. Niestety tłuste, smażone potrawy, często łączone z gazowanymi napojami lub alkoholem, mogą naprawdę mocno obciążać nasz układ pokarmowy. Nie oznacza to jednak oczywiście, że należy rezygnować z takiej formy relaksu w gronie rodziny i znajomych. Warto jednak poszukać zdrowych napojów, które będą doskonale komponować się z daniami z grilla i dodawać ochłody.

Z alkoholem czy bez - co pić podczas grilla?

Zdecydowanie najpopularniejszym napojem podczas spotkań przy grillu wciąż pozostaje piwo. Jest orzeźwiające, dlatego tak często sięgamy po nie w letnie wieczory. Warto jednak mieć na uwadze, że piwo nie dość, że zawiera alkohol, to jeszcze jest gazowane, dlatego może powodować wzdęcia i uczucie ciężkości, zwłaszcza u osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Jeżeli podajemy mięso wołowe lub żeberka z grilla, można zdecydować się na czerwone wino. Do drobiu czy owoców morza odpowiednie będzie wino białe. Zdecydowanie trzeba jednak unikać wysokoprocentowych alkoholi. Wysoka temperatura sprawia, że alkohol jeszcze mocniej oddziałuje na nasz organizm, co nie jest wskazane przy obsłudze gorącego rusztu. Zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem będą napoje bezalkoholowe, zwłaszcza, jeśli chcemy biesiadować przez długie godziny.

Orzeźwiające lemoniady

Latem na naszym stołach coraz częściej pojawiają się lemoniady, które przynoszą ochłodę w gorące dni, a dodatkowo bardzo dobrze pasują do smażonych dań. Lemoniada tradycyjnie składa się z wody, soku cytrynowego i cukru. Obecnie na rynku dostępne są jednak napoje wykonane nie tylko z cytryn, ale też innych owoców. Znajdziemy je zarówno w wersji gazowanej, jak i niegazowanej. Osoby, które często mają problemy ze wzdęciami zdecydowanie powinny postawić na napoje bez bąbelków. Jeśli urządzamy grill, warto pomyśleć właśnie o lemoniadzie, zwłaszcza, że będzie odpowiednia również dla dzieci oraz osób, które z różnych powodów unikają alkoholu. Dostępne są gotowe napoje, ale zawsze warto zwracać uwagę na skład, ponieważ niektóre z nich zawierają niewiele owoców.

Lemoniadę w bardzo prosty sposób można też przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać 1,5 litra wody z ulubionym syropem owocowym, a następnie dodać kostki lodu, aby napój miał przyjemną temperaturę i był bardziej orzeźwiający. Warto jednak pamiętać, żeby wybierać tylko syropy wysokiej jakości. Wiele dostępnych na rynku produktów zawiera niewiele soku z owoców, a smak i aromat zawdzięczają sztucznym substancjom. Do przygotowania lemoniady dobrze wybrać syrop, w którego składzie sok owocowy zajmuje powyżej 30%. Warto też zwracać uwagę na długość składu - im jest krótszy i bardziej zrozumiały, tym lepiej. Samodzielne przygotowanie lemoniady to same plusy: przede wszystkim mamy kontrolę nad składnikami, które dodajemy. Po drugie, syropy są dostępne w wielu wersjach smakowych, dzięki czemu mamy naprawdę duże pole do popisu.

Takie napoje są nie tylko smaczne, ale też mogą pozytywnie wpływać na zdrowie. Lemoniady zawierające np. maliny, czarny bez lub imbir mogą wspomagać prawidłowe działanie układu odpornościowego. Jeżeli mamy problemy z trawieniem, do lemoniady warto dodać kilka listków mięty.

A może woda lub herbata?

Wiele osób podczas grilla stawia też po prostu na wodę mineralną, która jest uniwersalnym napojem, skutecznie gaszącym pragnienie. Podczas jedzenia smażonych potraw nie każdemu woda będzie jednak dobrze smakować. Można, więc dodać do niej listki mięty, plasterek cytryny czy kostki lodu. Dzięki temu, woda nabierze smaku, a dodatkowo będzie bardziej orzeźwiająca.

Można również pokusić się o samodzielne przygotowanie napoju na grill. Popularnością cieszy się herbata, ale oczywiście nie musimy serwować jej w tradycyjnej formie gorącego naparu, który prawdopodobnie nie sprawdzi się w upalny dzień. Doskonałym pomysłem jest za to herbata na zimno, często nazywana z angielskiego iced tea. Na rynku dostępne są gotowe napoje tego typu, ale można również zaparzyć herbatę, tak jak zwykle, a potem schłodzić ją i dodać kostki lodu. Sprawdzonym połączeniem jest mocna czarna herbata z sokiem z cytryny.

Dobre napoje są niezbędne podczas każdego grilla. Doskonałą propozycją są proste do przygotowania, domowe lemoniady, które są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale też dostarczają składników odżywczych, a nawet mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »