Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Światowy Dzień Pieczenia - wypieki słodzone syropami
Światowy Dzień Pieczenia - wypieki słodzone syropami
Światowy Dzień Pieczenia- wypieki słodzone syropami
18 maja to data, którą każdy zwolennik domowych wypieków powinien zapisać sobie w kalendarzu. Właśnie wtedy obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia, dlatego warto świętować przygotowując pyszne ciasta lub ciasteczka. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na wypieki słodzone syropami, które są nie tylko słodkie, ale też nadadzą naszym wypiekom niepowtarzalny smak.
Co zamiast cukru?
Kiedy przeglądamy tradycyjne przepisy na wypieki, trudno znaleźć taki, w którym nie pojawia się cukier. Jeżeli jednak staramy się go unikać, warto pamiętać, że można go zastąpić, nawet, jeśli autor przepisu tego nie przewidział. Często wykorzystuje się tutaj miód, ksylitol (tzw. cukier brzozowy), syrop daktylowy, erytrytol czy stewię. Jeżeli chcemy dodatkowo wzbogacić smak wypieków, warto użyć syropu owocowego. Trzeba jednak oczywiście pamiętać, aby wybierać tylko produkty z dobrym składem. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele produktów, które zawierają głównie cukier i aromaty owocowe. Jeżeli jednak zdecydujemy się na naturalny syrop o wysokiej zawartości owoców (kilkanaście procent i więcej) oraz krótkim składzie, będzie to doskonałe uzupełnienie domowych wypieków. Poniżej zgromadziliśmy kilka pomysłów na pyszne ciasta słodzone właśnie syropami.
Pomysły na wypieki słodzone syropami
Ciasto cytrynowe z syropem z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez to roślina, której od wieków przypisuje się działanie wspomagające podczas leczenia infekcji dróg oddechowych. Wykorzystuje się nie tylko jego owoce, ale też kwiaty czy korę. To właśnie syrop z kwiatów czarnego bzu będzie świetnym słodzikiem do lekko kwaskowatego ciasta cytrynowego. Do jego przygotowania potrzebne będą:
250 g masła,
4 jajka,
250 g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
⅓ łyżeczki sody,
skórka starta z dwóch cytryn,
sok z 1 cytryny,
150 ml syropu z kwiatów czarnego bzu.
Podane proporcje są przewidziane na tortownicę o średnicy ok. 20 cm.
W misce ucieramy masło, pięć łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu, skórkę z cytryny i jajka, aż do połączenia składników. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z utartą masą. Następnie przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. godzinę. Następnie odstawiamy ciasto na ok. 5 minut, po czym nakłuwamy je i nasączamy resztą syropu z kwiatów bzu wymieszanego z sokiem z cytryny. Po nasączeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Ciasto malinowe z syropem
Maliny są cenione nie tylko ze względu na swój smak, ale też zawartość składników odżywczych. Mogą wzmacniać układ odpornościowy oraz redukować osłabienie organizmu, a dodatkowo wykonany z nich syrop jest doskonałym słodzikiem do ciast. Do przyrządzenia go w tortownicy o średnicy ok. 20 cm potrzebne będą następujące składniki:
250 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
0,5 szklanki syropu malinowego,
4 łyżki oleju.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie ucieramy z pozostałymi składnikami. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przygotowujemy masę:
1 puszka mleka kokosowego,
3 łyżki syropu malinowego.
Mleko chowamy na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Następnie, ubijamy stałą część mleka mikserem na niskich obrotach i stopniowo dodajemy syrop malinowy. Upieczone ciasto kroimy na 3 warstwy i dzielimy masę na 2 części - przekładamy ciasto masą. Można również zmiksować wiórki kokosowe i wymieszać je z kakao, aby otrzymać zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej, czekoladowej polewy.
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Światowy Dzień Pieczenia to też doskonała okazja, żeby przygotować domowe ciasteczka. Są doskonałą propozycją na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a ich upieczenie nie wymaga dużo czasu ani umiejętności. Potrzebne będą:
250 g płatków owsianych,
100 g suszonej żurawiny,
6 łyżek syropu z żurawiny,
100 g masła,
2 łyżki mąki pszennej lub owsianej,
3 jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Roztapiamy masło w rondelku, a następnie dodajemy do niego żurawinę i syrop z żurawiny, ciągle mieszając. W misce dokładnie mieszamy płatki owsiane, roztopione masło, sodę i jajka. Układamy masę na blaszce do pieczenia - jedno ciasteczko to ok. 1 łyżka ciasta. Następnie pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Owocowe syropy nadają wypiekom wyjątkowy smak, warto, więc skorzystać z ich bogactwa podczas przygotowywania domowych wypieków.