Wielkanocne wypieki - jak zdrowo spędzić święta

Wielkanocne wypieki - jak zdrowo spędzić święta

Wielkanocne wypieki - jak zdrowo spędzić święta

Wielkanocne wypieki - jak zdrowo spędzić święta?

Wielkanoc to okazja do spotkania z rodziną i relaksu w towarzystwie najbliższych. Dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie, święta mogą jednak okazać się trudnym czasem. Przygotowaliśmy kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym będziesz cieszyć się pysznymi, wielkanocnymi potrawami bez wyrzutów sumienia i problemów trawiennych.

Smaczne i zdrowe ciasta na Wielkanoc

Wielkanocne ciasta zazwyczaj zawierają dużo cukru, a co za tym idzie - pustych kalorii. Nie oznacza to jednak, że podczas świąt trzeba zrezygnować albo z pysznych wypieków, albo z dbania o sylwetkę. Można znaleźć zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych potraw, ponieważ nie brakuje przepisów na ciasta, które są smaczne, a jednocześnie dostarczają więcej substancji odżywczych i mniej kalorii.

 

Ciekawą propozycją jest np. wegański sernik z malinami. Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki:

 

Spód:

100 g suszonych daktyli

200 g płatków migdałowych

100 g płatków owsianych

50 g wiórków kokosowych

3 łyżki kakao

szczypta soli

 

Masa:

200 g namoczonych przez noc orzechów nerkowca

1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część)

50 g miodu lub innego słodzika

sok z 1 cytryny

Masa malinowa:

500 g malin lub konfitury malinowej

5 łyżek syropu z malin

1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie (można zastąpić ją agarem)

 

Daktyle należy zblendować we wrzątku, w którym się moczyły. Następnie, prażymy płatki migdałowe oraz blendujemy je z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Dodajemy pozostałe suche składniki. Masę należy wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 20-22 cm).

 

Nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i miodem. Następnie, należy wylać masę na spód i wstawić ciasto na godzinę do zamrażarki. W tym czasie, zagotowujemy maliny z syropem z malin. Na koniec należy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 3 minut. Następnie, odstawiamy masę malinową do ostygnięcia, a potem wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do zamrażarki na kolejną godzinę.

 

Dobrym pomysłem na słodką przekąskę, która nie obciąży układu trawiennego, jest deser różany ze zdrowszym zamiennikiem bitej śmietany. Podane składniki wystarczą do przygotowania czterech porcji deseru.

 

Bita śmietana:

100 g jogurtu greckiego

2 białka jaj

1 łyżeczka miodu lub innego słodzika

1 łyżka syropu z płatków róży

 

Jogurt należy dokładnie wymieszać z ksylitolem. Następnie ubijamy białka na sztywno i partiami zaczynamy dodawać jogurt grecki, nie przestając ubijać. Do bitej śmietany warto również dodać syrop z płatków róży. Zamiennik bitej śmietany można wykonać też z mleka kokosowego. Puszkę mleka należy schować na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po otwarciu puszki, oddzielamy płyn od stałej części. Następnie, stałą część mleka należy ubić na niskich obrotach miksera.

 

Deser:

120 g pokruszonych biszkoptów

½ szklanki wody

4 łyżki syropu z płatków róży

10 łyżeczek konfitury z płatków róży

 

W wodzie należy rozpuścić syrop i zalać płynem pokruszone biszkopty, a następnie wymieszać. Nasączone biszkopty (po ok. 1 łyżeczce) układamy na dnie czterech pucharków. Następnie, należy nałożyć konfiturę i bitą śmietanę. Kładziemy kolejne warstwy - biszkopty, konfiturę i bitą śmietanę. Deser należy schłodzić, a przed podaniem można polać go odrobiną syropu.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas Wielkanocy?

Podczas świąt, nasz układ trawienny często obciążają również słodzone, gazowane napoje. Warto więc znaleźć dla nich zdrowszą alternatywę. Poczujemy się zdecydowanie lepiej, jeśli sięgniemy po niegazowane napoje z naturalnych składników. Warto zdecydować się np. na lemoniadę z dodatkiem mięty, która może wspomagać trawienie. Jeżeli już skusimy się na tradycyjne, wielkanocne potrawy, kilka razy dziennie dobrze sięgnąć po herbatkę na trawienie. Odpowiednio skomponowana mieszanka ziół może wspomagać procesy trawienne oraz oczyszczanie organizmu. Przydatne mogą okazać się takie zioła, jak mniszek, pokrzywa, mięta czy mniszek lekarski. Warto pamiętać też o aktywności fizycznej. Aby zapobiec uczuciu ciężkości i problemom trawiennym, po obfitym posiłku dobrze wybrać się na spacer w gronie rodziny.

 

Święta nie muszą być trudnym czasem dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę. Wybór zdrowych produktów jest obecnie tak duży, że dobry smak może iść w parze z walorami smakowymi. Zachęcamy do skorzystania z naszych inspiracji i życzymy spokojnych Świąt Wielkanocnych!

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »