Wiosenne inspiracje - zielone koktajle

Wiosenne inspiracje - zielone koktajle

zielone koktajle

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią lepszy dostęp do polskich owoców i warzyw. Jest to doskonała okazja, żeby wprowadzić do codziennej diety dodatkową dawkę witamin. Zdrowe odżywianie nie musi być czasochłonne ani kosztowne. Jednym ze świetnych pomysłów na wiosenne śniadanie lub zdrową przekąskę są smaczne i świeże zielone koktajle.

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Szpinak, jarmuż, pietruszka, botwinka, brokuły, ogórek - do wyboru mamy wiele zielonych warzyw, które nie tylko dobrze smakują, ale są też niezastąpionym źródłem substancji odżywczych. Zielone warzywa powinny być stałym elementem diety osób, które zmagają się z anemią, ponieważ zawierają dużo żelaza. Ten składnik odgrywa w rolę niezwykle istotną rolę - wchodzi w skład hemoglobiny, przez co umożliwia transport tlenu w organizmie. Odpowiedni poziom żelaza jest szczególnie istotny dla kobiet w wieku rozrodczym i ciężarnych, ponieważ mają większe zapotrzebowanie na ten składnik.

Zielone warzywa to też cenne źródło witaminy C. Ten składnik bierze udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu może pomagać w zachowaniu młodego wyglądu. Ma również właściwości przeciwutleniające, dlatego może wspomagać walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, powstającymi w wyniku niezdrowej diety, przyjmowania używek czy chronicznego stresu.

Do składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie, należy też witamina E. Nie bez powodu jest kojarzona z urodą. Witamina E również może neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Niedobory tego składnika mogą nawet przyspieszać starzenie skóry oraz powodować problemy z płodnością. Warto więc uwzględniać w diecie np. sałatę, szpinak, szczypiorek, brokuły czy jarmuż.

Nie można zapominać również o istotnej roli witaminy A. Ten składnik może wpływać na jakość widzenia. Witamina A nie pozostaje również bez wpływu na urodę. Jej niedobór może prowadzić do pogorszenia stanu skóry, włosów i paznokci. Warto więc zadbać, żeby w diecie pojawiały się zielone warzywa, które są nieocenionym źródłem kilku witamin o działaniu przeciwutleniającym.

Kolejnym powodem, dlaczego warto pić zielone koktajle jest wysoka zawartość błonnika. Ten składnik pokarmowy usprawnia perystaltykę jelit, dlatego może być pomocny dla osób zmagających się z zaparciami. Żeby jednak błonnik spełniał swoją funkcję trzeba spożywać  też wystarczająco dużo płynów (minimum 1,5 litra). Zielony koktajl jest jednocześnie źródłem błonnika i nawadnia organizm.

Proste przepisy na zielone koktajle

Zielone koktajle są lekkostrawne i banalnie proste w przygotowaniu. Dzięki temu, są świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennej diety. Jeżeli chcemy się nawodnić, doskonałym pomysłem będzie koktajl z ogórka i szpinaku. Odpowiednie proporcje to:

  • 1 średni ogórek,
  • garść szpinaku,
  • ¼ awokado,
  • 2 łyżki syropu z melisy i mięty,
  • ½ szklanki wody.

Składniki wystarczy zblendować do uzyskania jednolitej masy. Osoby, które mają problem z zaparciami mogą uwzględnić dodatkową dawkę błonnika: łyżkę płatków owsianych górskich lub otrębów.

Zielony koktajl można wykorzystać, jako wyjątkową dawkę żelaza. W tym celu zielone warzywa i pokrzywę dobrze będzie połączyć z bogatymi źródłami witaminy C. Można wybrać np. koktajl z jarmużu, kiwi i pomarańczy. Doskonale sprawdzi się jako zdrowe drugie śniadanie. Wystarczy zblendować ze sobą:

  • garść jarmużu,
  • 2 kiwi,
  • 1 pomarańczę,
  • 2 łyżki soku z pokrzywy,
  • ½ szklanki wody.

Do koktajlu można również dodać odrobinę soku z cytryny oraz łyżkę płatków owsianych. Doskonałym uzupełnieniem działania koktajlu będzie też sok z aloesu, który może wspomagać proces oczyszczania organizmu. Sokiem można zastąpić część wody używanej do stworzenia koktajlu.

Do cennych z żywieniowego punktu widzenia warzyw należy również jarmuż. Warto poznać przepis na prosty koktajl z jarmużu i owoców. Należy zblendować ze sobą:

  • garść jarmużu,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżki soku z cytryny i imbiru,
  • ½ szklanki wody.

Do koktajlu można dodać również łyżkę siemienia lnianego. Pomarańcze możemy zastąpić 2 kiwi lub gruszką i bananem, w zależności od preferencji smakowych.

Do przygotowywania zdrowych koktajli doskonale nadaje się również seler naciowy. Warzywo jest nie tylko pyszne, ale też soczyste. Dzięki dużej zawartości wody, nawadnia organizm i praktycznie nie zawiera kalorii. Warto poznać prosty przepis na koktajl z selera naciowego, szpinaku i ogórka. Wystarczy zblendować ze sobą:

  • 1 łodygę selera naciowego,
  • garść szpinaku,
  • 1 jabłko,
  • 1 średniego ogórka,
  • 2 łyżki syropu z melisy i mięty,
  • ½ szklanki wody.

Wiele osób zapomina, że do wykonania zielonego koktajlu warto wykorzystać również różyczki brokuła. Można wykorzystać surowe warzywo, ponieważ w ten sposób dostarczamy znacznie więcej błonnika. Jeżeli jednak mamy w kuchni gotowane różyczki, które zostały np. po przygotowaniu obiadu, również warto je wykorzystać. Oto prosty przepis na koktajl z brokuła i selera naciowego:

  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 4 różyczki brokuła,
  • 1 średni ogórek,
  • 2 łyżki syropu z melisy i mięty,
  • ½ szklanki wody.

Składniki wystarczy zmiksować, żeby cieszyć się pysznym, orzeźwiającym koktajlem.

Warto pamiętać, że tych przepisów nie trzeba się sztywno trzymać. Niektórzy wolą bardziej wodniste koktajle, a inni - gęstsze. Proporcje i składniki można więc swobodnie dostosowywać do swoich preferencji. Smacznego!

 

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »