Zimowe hity na odporność

Zimowe hity na odporność

zima

Okres zimowy nierozłącznie wiąże się z przeziębieniami i grypą. Obecnie w czasie pandemii martwimy się o zdrowie nasze i naszych bliskich jeszcze bardziej. Niestety, wirusy w chłodniejsze miesiące łatwiej atakują nasz organizm. Na szczęście najczęściej jest to niegroźne przeziębienie, jednak czasami wynikiem ataku wirusów czy bakterii mogą być poważniejsze choroby, jak grypa czy obecnie zakażenie COVID-19. Organizm posiada swój własny system obrony — układ immunologiczny, który odpiera ataki ze strony patogenów. Jednak system odpornościowy jest mniej sprawny zimą, a to wiąże się z mniejszą zdolnością walki o nasze zdrowie. W tym okresie właśnie powinniśmy pamiętać o wzmocnieniu układu odpornościowego. Na szczęście nie jest to takie trudne i możemy to zrobić za pomocą naturalnych składników.

Dieta i witaminy, a układ odpornościowy

Mało kto wie, ale aż 70 % komórek odpornościowych, które chronią nas przed chorobami, znajduje się w jelitach. Aby wzmocnić układ odpornościowy, należy zwrócić uwagę na zdrową dietę i dostarczenie organizmowi niezbędnych składników, które stymulują ten układ. Istnieje kilka naturalnych produktów roślinnych, które doskonale wspomagają układ immunologiczny, dzięki czemu pracuje on na wysokich obrotach.

Kurkuma

Kurkuma to znana przyprawa w kuchni, jest głównym składnikiem curry. To potężne źródło cennych składników odżywczych. Głównym składnikiem jest kurkumina, która znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Ponadto kurkuma zawiera m.in.: beta-karoten, witaminę C, wapń, potas, cynk. żelazo, flawonoidy, błonnik. Kurkuma doskonale radzi sobie z walce z wirusami. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym zwalcza wszelkie infekcje, a ponadto wspomaga leczenie zapalenie stawów. Aby wzmocnić swój układ odpornościowy, warto sięgnąć po naturalny sok z kurkumy wzbogacony witaminą C, aby jeszcze lepiej chronić Twoje zdrowie.

Imbir

Od wieków imbir był wykorzystywany do celów leczniczych  Ze względu na obecność gingerolu, aktywnego składnika, imbiru jest doskonałym wzmacniaczem odporności. Oprócz tego imbir ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co pomaga w ograniczeniu wielu dolegliwości i pomaga zwalczać infekcje. Ponadto imbir ma działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze łagodzą zatkany nos i udrażniają drogi oddechowe, dzięki czemu ułatwiają oddychanie, które jest utrudnione przez przeziębienie czy alergię. Badania wykazały również, że imbir może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Imbir posiada właściwości rozgrzewające, dlatego można go stosować w przeziębieniu. Do wzmocnienia odporności w zimowe dni polecamy nasze produkty z imbirem — syrop z imbiru, syrop z malin z imbirem oraz sok z imbiru z cytryną.

Acerola

Acerola to owoc, który rośnie na krzewie. Wyglądem przypomina małe, czerwone jabłuszka. Jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera poza tym witaminę A, tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Za poprawę odporności odpowiada głównie wysokie stężenie witaminy C. Ma ona działanie przeciwutleniające, redukujące oraz neutralizuje działanie wolnych rodników. Broni organizm przed atakami patogenów i łagodzi reakcje alergiczne. Działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe aceroli zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. W Premium  Rosa dostaniesz najlepszej jakości sok z aceroli i jabłek  (70% aceroli).

Róża

Owoce róży są bogactwem naturalnej witaminy C, która doskonale wzmacnia twoją odporność. Świetnie nadaje się również do wspomagania problemów z oddychaniem i zapobiegania astmie. Oprócz witaminy C, owoce dzikiej róży zawierają wysoki poziom polifenoli oraz witamin A i E, z których wszystkie pomagają wzmocnić i chronić układ odpornościowy. Owoce róży zawierają również wiele przeciwutleniaczy. Pomagają one zapobiegać nowotworom i utrzymują zdrowy układ odpornościowy, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują stres oksydacyjny. Stres ten atakuje twoje komórki — kiedy twoje komórki umierają, twoje ciało jest bardziej narażone na choroby. W naszym sklepie kupisz wiele produktów z dziką różą, m.in.: sok z owoców róży, syrop z dzikiej róży i malin, sok z róży z dodatkiem ziół.

Jeżówka

Jeżówka jest najbardziej znana ze swojego korzystnego wpływu na układ odpornościowy. Liczne badania wykazały, że roślina ta może pomóc Twojemu układowi odpornościowemu zwalczać infekcje i wirusy, co może pomóc w szybszym powrocie do zdrowia po chorobie, a nawet jej skutecznie zapobiec. Badania wykazały, że wyciąg z jeżówki zwiększa liczbę białych krwinek, które zwalczają infekcje.

 

Herbaty i napoje funkcjonalne

W sklepie Premium Rosa dostaniecie Państwo również gotowe preparaty, mieszanki na odporność. Składają się one ze specjalnie dobranych składników, które razem jeszcze bardziej wzmagają działanie układu odpornościowego. U nas kupisz specjalnie przygotowaną herbatkę ziołową na odporność, w skład której wchodzą m.in. dzika róża, lipa, czarny bez. Ponadto zakupisz u nas napoje funkcjonalne  Antidotum Odporność, Fajnym pomysłem na prezent będzie zestaw prezentowy odporność, w którego skład wchodzi sok NFC z dzikiej róży z dodatkiem ziół 500 ml, sok NFC z imbiru i cytryny 500 ml oraz syrop z jeżówki 250 ml.

Co jeszcze możesz zrobić, aby podnieść odporność?

Na koniec jeszcze kilka małych, prostych nawyków, które podniosą Twoją odporność:

  • dobrze się wysypiać;
  • unikaj dużego, długotrwałego stresu;
  • zadbaj o kondycję fizyczną;
  • spaceruj na świeżym powietrzu;
  • ogranicz palenie;
  • jedz dużo warzyw i owoców.

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »