Wiosenne inspiracje - zielone śniadanie - na słodko i na słono

Wiosenne inspiracje - zielone śniadanie - na słodko i na słono

zielone śniadanie

Wiosna tuż, tuż… Nareszcie wyskoczymy z kurtek i poczujemy ciepłą bryzę. Wiosną przyroda budzi się do życia, a my tak naprawdę razem z nią. Wraz z pierwszymi promykami słońca, wiosennym trelem ptaków od razu mamy energię do życia i działania. Wiosna to również nowalijki, które każdy z nas uwielbia. Smak nowych warzyw jest niezastąpiony. Wiosną chętnie przygotowujemy zdrowe, kolorowe śniadania. Sprawdź nasze pomysły na zdrowe wiosenne zielone śniadania.

Dlaczego zdrowe śniadanie jest tak ważne?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a zdrowe, kolorowe całkiem zielone śniadanie może dodatkowo wprawić nas w dobry nastrój, a także pozytywnie wpłynie na naszą wagę, którą szczególnie wiosną staramy się zrzucić, aby wcisnąć się w ulubioną sukienkę.

W nocy twoje ciało zużywa prawie połowę kalorii, które zużywa w ciągu dnia. Dlatego rano trzeba uzupełnić zapasy energii. Idealne śniadanie to połączenie węglowodanów złożonych (np. płatki owsiane), białka (np. twaróg o niskiej zawartości tłuszczu), witamin i zdrowych tłuszczów (np. awokado).

Wiosną warto postawić na nowalijki, które kuszą nas swoim smakiem, ale także są bombą witaminową.

Aby jednak zachować w pełni zdrowie ważne, aby kupować produkty z ekologicznych upraw, gdzie nie ma chemii i nawozów. Jeśli mamy dość miejsca, warto postawić na własny mini-ogród, w którym wyczekamy pierwszych nowalijek. Na parapecie można posadzić pietruszkę, koperek, rzeżuchę, cebulkę, szczypiorek, a także wszystkie zioła. Jeśli mamy ogródek lub balkon zadanie mamy jeszcze prostsze. Taka uprawa nie wymaga wiele wysiłku, a z pewnością będziemy mieć satysfakcję i gwarancję, że nasze warzywa czy zioła są ekologiczne i zdrowe.

Wiosenne śniadania — garść inspiracji

Wiosną warto postawić na zielone warzywa takie jak sałata, szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, czy kiełki. Są one idealnym dodatkiem do naszych śniadań i dostarczą nam szereg witamin i cenny związków mineralnych. Poniżej znajdziesz kilka fajnych przepisów na zdrowe śniadania.

Śniadaniowa sałatka z wędzonym łososiem

Chrupiąca sałatka z wędzonym łososiem doskonale orzeźwia w najgorętszej porze roku. Lekki przepis na lunch.

Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

pieprz

pół łyżeczki cukru

cytryna

3 -5 rzodkiewek

150 g kiełków — wybieramy swój ulubiony smak, jednak ciekawie się prezentują kiełki rzodkiewki, brokuła.

1 ogórek większy lub 2-3 małe

400 g łososia wędzonego w plastrach

wiosenna cebulka

szczypiorek

Rzodkiewkę pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce. Ogórki pokrój w kostkę lub w paski. Cebulkę pokrój w cienkie krążki. Wszystko wymieszaj razem. Wsyp kiełki i delikatnie wymieszaj. Dodaj łososia pokrojonego w małe kawałki. Posyp szczypiorkiem i wymieszaj.

Do sałatki dodaj sos:

Do oliwy z oliwek dodaj szczyptę soli i łyżkę musztardy sarepskiej. Możesz dodać pieprz, choć nie musisz, w zależności od upodobań. Wyciśnij pół cytryny i wszystko wymieszaj. Takim sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

 

Zielone, pożywne smoothie

Smoothie to idealny koktajl na wiosenne śniadanie. Do koktajlu w zasadzie możesz wrzucić, co tylko masz ochotę i całość zblendować. Możesz także skorzystać z poniższego przepisu.

Składniki

1 pokrojone jabłko ze skórką

1 banan, obrany pokrojony w plasterki

4 plasterki ogórka nieobranego

Garść zieleniny — młody szpinak, rukola, kiełki, brokuły, rzeżucha

świeża limonka

150 ml świeżej zimnej wody

Przygotowanie

Wrzuć wszystkie składniki do power blendera i miksuj przez 30-60 sekund na wysokich obrotach, w razie potrzeby dodając trochę wody, aby uzyskać gładką, lejącą się masę. Wlać do szklanki i wypić do śniadania.

Wiosenne zielone kanapki

Na śniadanie większość z nas wybiera kanapki. Wiosną warto przygotować je w zdrowy sposób, wykorzystując do tego świeże warzywa, czy nawet owoce. Kanapki warto przygotować  z ciemnego pieczywa, pełnoziarnistego, który dodatkowo doda nam energii i zadba o prawidłową masę ciała.

Kanapka może być przygotowana z wędliny, czy białego sera. Na to połóżmy sałatę, rzodkiewkę, kiełki, szczypiorek, ogórka, czy pomidora. Z pewnością takie śniadanie doda nam porannego powera i napełni nas pozytywną atmosferą.

Jeśli mamy ochotę na śniadanie na słodko, możemy przygotować pyszne pancakes i polać je zdrowymi, ekologicznymi sokami, np. sokiem z malin, syropem z mięty.

Do zdrowego śniadania, warto dodać zdrową herbatę, np. funkcjonalną, która dodatkowo wzmocni nasze zdrowie, np. herbata ziołowa piękne ciało, herbatka na trawienie, herbatka harmonia duszy i ciała.

 

 

Nasz blog

  • Płatki róży - sezon zbiorów
    Płatki róży - sezon zbiorów

    Płatki róży- sezon zbiorów

    Płatki róży nie tylko pięknie pachną, ale też nadają się do jedzenia i dostarczają substancji odżywczych. Trwa sezon ich zbiorów, warto więc zainteresować się, w jakiej formie je spożywać oraz przede wszystkim - dlaczego dobrze po nie sięgnąć.

     

    Jakie płatki róży można zbierać?

    Do spożycia nadają się płatki wielu gatunków róży, które różnią się pod względem smaku oraz zawartości składników odżywczych. Róża jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Najwięcej witaminy C zawierają róża pomarszczona i dzika. Zbiera się również róże damasceńskie, które mają wyjątkowo mocny zapach oraz róże stulistne o ciekawym, owocowym smaku.

     

    Osoby, którym zależy na wysokiej zawartości składników odżywczych, najczęściej sięgają po różę pomarszczoną (Rosa rugosa Thunb.), nazywaną też różą fałdzistolistną lub japońską. Płatki róży mogą działać przeciwzapalnie oraz ułatwiać oczyszczanie org

    Czytaj więcej »
  • Dzień Muffinki - inspiracje na desery
    Dzień Muffinki - inspiracje na desery

    DZIEŃ MUFFINKI

    Muffinki to jedne z najbardziej lubianych deserów - są puszyste, wilgotne, smaczne, a jednocześnie - bardzo różnorodne, ponieważ można przygotowywać je z wieloma dodatkami. Ogłaszamy więc Dzień Muffinki i dzielimy się naszymi pomysłami na pyszne desery.

    Inspiracje na muffinki z syropami

    Muffinki wywodzą się z Wielkiej Brytanii i początkowo były deserem dla uboższych. Elity szybko zorientowały się jednak, że doskonale pasują do słynnego „5 o’clock tea”, dlatego stały się tak popularne. Obecnie przygotowuje się je praktycznie na całym świecie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. My przygotowaliśmy kilka pomysłów na słodkie muffinki z dodatkiem naszych naturalnych syropów owocowych.

     

    Jedną z klasycznych propozycji są muffiny z malinami. Opisane proporcje są odpowiednie do upieczenia 12 muffinek, dlatego trzeba przygotować tyle papierowych papilotek lub silikonowych foremek wielokrotnego użytku. Potrzebne będą

    Czytaj więcej »
  • Międzynarodowy Dzień Owoców
    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Międzynarodowy Dzień Owoców

    Owoce to podstawa zdrowej diety - są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a dodatkowo świetnie smakują i orzeźwiają w upalny dzień. W tym roku Międzynarodowy Dzień Owoców przypada na 1 lipca - to świetna okazja, aby po nie sięgnąć.

    Dlaczego warto jeść owoce?

    Nawet osoby, które nie interesują się zdrowym żywieniem wiedzą, że powinno się regularnie jeść owoce. Nie bez powodu owoce, warzywa i aktywność fizyczna są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia. Oznacza to, że owoce i warzywa powinny stanowić minimum połowę tego, co jemy. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: ¾ warzywa i ¼ owoce, aby nie jeść za dużo cukrów, a za mało błonnika. Owoce dostarczają witamin, składników mineralnych i polifenoli, czyli składników, które mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów i chorób układu krążenia, należących do najczęstszych przyczyn zgonów.

     

    Owoce są

    Czytaj więcej »
  • Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców
    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez - sezon zbiorów kwiatów i owoców

    Czarny bez to popularna roślina wykorzystywana od lat, jako naturalny środek mogący wspierać odporność. Cenne substancje znajdują się nie tylko w jego charakterystycznych, czarnych, okrągłych owocach, ale też kwiatach. Rozpoczynające się lato to doskonała pora, żeby zainteresować się działaniem czarnego bzu i wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze.

    Nadchodzące zbiory kwiatów i owoców

    Nadchodzi sezon na czarny bez, dlatego zdecydowanie warto poznać jego właściwości. Czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu - ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy o mocnym, charakterystycznym zapachu, który z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że roślina nie jest ceniona ze względu na wygląd czy aromat, ale zawartość składników odżywczych. Kwiaty poleca się zbierać na początku sezonu, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Warto robić to ostrożnie, ponieważ łatwo je zniszczyć

    Czytaj więcej »
  • Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty
    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Dzień Ojca - pomysły na prezenty dla taty

    Zbliża się 23 czerwca, a wraz z nim - Dzień Ojca. Nadchodzi więc czas, aby pomyśleć o podarunku dla taty i szczególnie zatroszczyć się o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać trafiony, praktyczny prezent na tę wyjątkową okazję.

    Zestawy prezentowe dla każdego taty

    Oczywiste jest, że chcemy, aby nasi rodzice, jak najdłużej zachowali sprawność i dobre samopoczucie. Niestety, naturalnych procesów starzenia nie da się całkowicie zatrzymać, chociaż dobra dieta i regularna aktywność fizyczna pozwalają je spowolnić. Z wiekiem mogą pojawiać się np. problemy z trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych. Wynika to chociażby z mniejszej ilości soków trawiennych czy stopniowego spłaszczania kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie. Z okazji Dnia Ojca warto, więc pomyśleć o dodatkowym wsparciu dla zdrowia i witalności.

    Nie wszyscy ojcowie chętnie zajmują się domowymi prz

    Czytaj więcej »
  • Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 
    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć? 

    Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.

    Kiedy zbierać pokrzywę?

    Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.

    Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności- 07.06

    Nie ulega żadnej wątpliwości, że bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne. W końcu ma wpływ na nasze zdrowie, a chęć zwiększenia zysku niestety sprawia, że niektórzy producenci nie stawiają jakości swoich wyrobów na pierwszym miejscu. Na szczęście, wdrażane są takie standardy, jak certyfikat IFS Food, które są gwarancją bezpieczeństwa produktów, po które sięgamy.

    Nadchodzi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

    Nie każdy wie, że bezpieczeństwo żywności ma swoje święto. Tymczasem, Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności coraz bliżej, ponieważ obchodzimy go 7 czerwca. Tego dnia, warto zastanowić się, jakiej jakości są jedzenie i napoje, które każdego dnia trafiają na nasze stoły. W pozornie banalnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”, w rzeczywistości można znaleźć sporo prawdy. Trudno o dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli regularnie sięgamy po żywność, w której składzie znajduje się długa lista związkó

    Czytaj więcej »
  • Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim
    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim

    Naturalny detoks z mniszkiem lekarskim 

    Różnego rodzaju rośliny od wieków są wykorzystywane, nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości odżywcze i pozytywny wpływ, który mogą wywierać na zdrowie. Coraz częściej po naturalne składniki sięgają również producenci żywności, czego najlepszym przykładem są syropy, herbaty i inne propozycje z naszej oferty. Tym razem, przedstawiamy kilka powodów, dlaczego warto włączyć mniszka lekarskiego do diety.

    Mniszek lekarski a mlecz

    Mniszek lekarski potocznie jest nazywany mleczem, ale w rzeczywistości to dwie różne rośliny, chociaż pochodzą z tej samej rodziny i są do siebie podobne. Mlecz to po prostu chwast, a mniszek lekarski jest jadalny oraz może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście, a w przypadku mniszka lekarskiego liście wyrastają prosto z gruntu. Najbardziej charakterystyczną częścią mniszka jest jednak dmuchawiec, który poja

    Czytaj więcej »
  • Światowy Dzień Soku- 30.05
    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Światowy Dzień Soku- 30.05

    Szklanka naturalnego owocowego lub warzywnego soku to doskonały sposób, aby zdrowo rozpocząć dzień. Tego typu produkty są tak popularne, że aż doczekały się własnego święta w kalendarzu - 30 maja to Światowy Dzień Soku. Zdecydowanie warto sięgać po soki, nie tylko tego dnia, ale przez cały rok. Na co jednak zwrócić uwagę, aby wybrać produkt, który jest wartościowym źródłem witamin i innych składników odżywczych?

    5 powodów, dlaczego warto pić soki

    Prawdopodobnie każdy słyszał, że naturalny sok jest zdecydowanie lepszym wyborem niż napoje gazowane czy napoje, w których składzie znajdziemy wiele sztucznych aromatów, barwników i innych związków mających niewiele wspólnego z naturą. Jakie są jednak konkretne powody, aby uwzględniać soki w codziennej diecie?

    1. Bomba witaminowa - soki, w zależności od składu, mogą być doskonałym źródłem witaminy C (np. żurawina, czarna porzeczka), folianów (np. burak), witaminy
    Czytaj więcej »