Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu na pierwszy zakup w naszym sklepie!
Ciekawostki
Odkryjnaszego bloga!
-
Pokrzywa- dlaczego warto po nią sięgnąć?
Pokrzywa często kojarzy nam się z parzącymi liśćmi, które nie zachęcają do zbiorów. Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim substancje odżywcze, których jest źródłem. Warto bliżej przyjrzeć się pokrzywie i jej właściwościom.
Kiedy zbierać pokrzywę?
Zbiory pokrzywy zaczynają się, kiedy roślina ma dobrze wykształcone listki. Najwięcej wartości odżywczych mają młode liście, dlatego nie warto zbyt długo zwlekać ze zbiorem. Sezon na pokrzywę zaczyna się w kwietniu, ciągnie się przez maj do około połowy czerwca. Warto jednak pamiętać, żeby zakończyć zbiory, zanim roślina zakwitnie. Lepiej unikać pokrzywy rosnącej przy drogach i innych miejscach, gdzie powietrze jest zanieczyszczone. Dobrym sposobem na przynajmniej częściowe oczyszczenie rośliny jest umycie jej przed suszeniem.
Ważne jest delikatne oddzielnie listków i rozłożenie ich na papierze lub siatce do wyschnięcia. Pokrzywa nie powinna b
-
Dodane: Kwiecień 27, 2022Kategorie: Ciekawostki
Zachowanie smukłej sylwetki to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim - zdrowia. Nadwaga i otyłość mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego czy problemów ze stawami. W codziennym pośpiechu dobrze więc znaleźć czas, aby zadbać o figurę. Oprócz diety i ruchu, warto zainteresować się naturalnymi produktami, które mogą ułatwiać zachowanie zdrowej sylwetki.
-
Dodane: Kwiecień 22, 2022
Dzień Ziemi kojarzy się wszystkim z działaniami takimi jak wspólne sprzątanie otaczającego nas świata, edukacja w zakresie poprawnego segregowania odpadów, czy różnego rodzaju konkursy i zbiórki. Jednak sposobów na zadbanie o kruchy ekosystem naszej planety jest wiele. Podpowiadamy jaki sposób wybrać, aby jednocześnie zadbać o ekosystem i swoje zdrowie.
-
7 jest magiczna! Mamy 7 dni tygodnia, 7 to liczba szczęścia, PREMIUM to 7 liter, które mówią wszystko. Stworzyliśmy dla Was absolutnie niesamowite 7 herbat funkcjonalnych – na każdy dzień tygodnia inna – wiecie co jest najlepsze – parzy się je 7 minut! Nawet nam trudno uwierzyć, ale 7 jest naprawdę magiczne…
-
Nie lękajcie się pokrzywy :) Pokrzywa parzy, ale nie w soku! Wiele osób ma problem z pokrzywą, podświadomie boimy się, że nas oparzy. W soku – POKRZYWA nie ma takich właściwości – może za to dostarczać cenną witaminę K i wapń przyczyniając się do prawidłowego krzepnięcia krwi.
-
Pasteur – to nazwisko zna chyba każdy z nas. Prekursor mikrobiologii, wybitny chemik – Louis Pasteur poświęcił wiele lat pracy naukowej nad skuteczną konserwacją, która prawie 200 lat temu była nie lada wyzwaniem. To od jego nazwiska proces termicznej konserwacji żywności do dziś nazywamy pasteryzacją.
-
Brązowe szkło było używane do ochrony wrażliwych substancji, w tym leków już w XIX wieku.
-
Sok to źrodło witamin i minerałów. Tym bardziej, jeśli mowa o sokach NFC. Są to wyroby godne uwagi ze względu na sposób wytwarzania. Uzyskuje się je poprzez bezpośrednie wyciśnięcie surowych owoców. Nie dodaje się do nich żadnych dodatków, przez co uznać je można za wyjątkowo korzystne dla organizmu. Sprawdź, czym są soki oraz dlaczego warto je spożywać?
-
Sok 100% to produkt uznawany za bardzo zdrowy. Od lat spotyka się opinie, że jest źródłem witamin i minerałów, co jest dobre dla zdrowia. Z drugiej jednak strony w opinii publicznej pojawia się coraz więcej negatywnych komentarzy na ten temat. Co jest prawdziwe, a co można wrzucić do worka z mitami? Z tego tekstu się tego dowiesz.